Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

FKTK vietnieces Razānes īpašumi atradušies

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietniece Gunta Razāne ir izskaidrojusies ar VID par īpašumiem un mašīnu, ko bija pazaudējusi, precizējot iepriekšējo valsts amatpersonas ienākumu deklarāciju. Pieļautā kļūme, domājams, būs novērsta deklarācijā par 2018. gadu. Tā jau iesniegta, bet publiski vēl nav pieejama.

VID uzmanību uz dīvainībām FKTK vadītāja vietnieces deklarācijās vērsa Neatkarīgā. Lietas būtība sekojoša - stājoties amatā 2016. gada rudenī, Gunta Razāne bija deklarējusi nozīmīgu turīgumu, kas iekrāts dažādos amatos ASV un pirms tam bankās Latvijā. Četrus nekustamos īpašumus - zemi, ēkas un dzīvokli Rīgā, Sabilē, Kandavas novadā. Tāpat viņa bija nopirkusi jaunu apvidus automašīnu. Līdzīgs mantiskais stāvoklis tika uzrādīts arī ikgadējā deklarācijā par 2016. gadu. Savukārt no nākamās deklarācijas - par 2017. gadu - visi šie īpašumi ir pazuduši, bet papildu ienākumi, kam jāparādās no īpašumu pārdošanas, ja tāds darījums būtu noticis, nav atspoguļoti. Tikai FKTK alga un vēl pāris gluži maznozīmīgi ienākumi.

Lai ļoti saprotami

Protams, vispirms Neatkarīgā vēlējās saņemt pašas Razānes skaidrojumu. Tādu kopumā bija trīs - visi ar preses dienesta starpniecību. Vispirms īsā atbilde otrajā dienā - ka VID pats visu saputrojis un ka Razānei joprojām pieder viss, kas piederējis 2016. gadā. Tad sekoja vēl arī rakstisks citāts:

«Esmu visu informāciju VID iesniegusi noteiktajā laikā un pilnā apmērā. Saistībā ar īpašumiem un citu Jūsu minēto 2017. gada deklarācijā nekas nav mainījies un informācija par to tika iesniegta VID.» Uz konstatētajām «informācijas atspoguļošanas nepilnībām» Razāne vērsusi VID uzmanību.

Trešais Razānes skaidrojums pienāca jau pēc Neatkarīgās publikācijas par šo aizdomīgo situāciju.

«Lūdzu sniegt ziņu precizējumu - amatpersonas deklarācija tika iesniegta pilnā apjomā 02.04.2018. un bija pieejama publiski visiem interesentiem līdz 07.05.2018., kad veicu precizējumus. Tehnisku iemeslu dēļ sākotnēji iesniegtā deklarācijas publiskā daļa nav pieejama interesentiem VID publiskojamā datu bāzē. Esmu vērsusies VID ar iesniegumu, lai izvērtē un izskaidro radušos situāciju.»

Razāne pati kļūdījusies

Protams, konkrētajā gadījumā nav runa par līdzīgu situāciju tai, kuras dēļ no amata šķīrās bijusī Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova. Arī viņas nepatikšanas sākās ar aizdomīgām labumu nesakritībām deklarācijās un rezultējās ar kriminālprocesu.

G. Razānes īpašumi acīmredzot nav slēpti, ar tiem nav veikti nedeklarēti darījumi. Deklarācijā patiešām lasāma kļūdaina informācija, taču VID par to negrasās uzņemties atbildību. G. Razāne pati nokļūdījusies, precizējot deklarāciju. Abas puses atzīst, ka šobrīd publiskotā informācija par 2017. gadu ir aplama, taču darīt tur neko nevar. VID skaidro šādi:

«Diemžēl G. Razānes kundze savu deklarāciju atkārtoti precizēt vairs nevar, jo likums Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā nosaka tiesības to darīt ne vēlāk kā mēneša laikā pēc deklarācijas publiskojamās daļas publiskošanas elektroniskā veidā. Šī deklarācija jau ir publiskota. Taču G. Razānes kundzes sākotnēji iesniegtā deklarācija ir VID rīcībā un ar tās publiskojamo daļu var iepazīties jebkurš interesents, kas vēršas VID.»

Jāprecizē precīzāk

G. Razānes gadījums var kalpot par mācību arī citiem amatpersonas deklarāciju sniedzējiem, jo, precizējot sniegto informāciju, vēlreiz jāapstiprina arī tie dati, kas sākotnēji bijuši korekti. Nevar aizpildīt tikai vienu aili, cerībā, ka pārējās aizpildīsies pašas. «Publiskojamā datu bāzē informācija tiek atainota atbilstoši pēdējam iesniegtajam deklarācijas precizējumam, tādējādi, sniedzot precizējumus, ļoti svarīgi tajā norādīt ne tikai precizētos datus, bet arī iekopēt iepriekš sniegtās deklarācijas datus, lai tajā vienkopus būtu atainota visa nepieciešamā informācija,» paskaidro VID. Elektroniskā deklarēšanas sistēma par to arī brīdina pirms precizētā dokumenta iesniegšanas, proti, tam jāsatur arī sākotnēji iesniegtā dokumenta korektā daļa. Droši vien G. Razāne brīdinājumu nepamanīja.