Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latkovskis uzstāj, ka Saeimas vēlēšanu iecirkņos ir obligāti jāievieš tiešsaistes sistēma

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Uz 14. Saeimas vēlēšanām balsošanas iecirkņos ir jānodrošina tiešsaistes sistēma, kas ļaus reģistrēties balsošanai izvēlētajā iecirknī ar ID karti un vairs neizņemt vēlētāja apliecību, sacīja partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Politiķis norādīja, ka šī sistēma ir obligāti jāievieš, ņemot vērā, ka vēlētāji aizvien vairāk kā personu apliecinošu dokumentu izņem ID karti un ka balsstiesīgie vēlas, lai viņiem būtu iespēja parlamenta vēlēšanās nobalsot jebkurā iecirknī.

JV frakcijas vadītājs pauda pārliecību, ka līdzekļi šīs sistēmas ieviešanai tiks atrasti. Viņš norādīja, ka šajā kontekstā arī koalīcija "atjauno" Centrālās vēlēšanu komisijas vadību, uz tās priekšsēdētāja amatu virzot vēlēšanu komisijā par komunikāciju atbildīgo Kristīni Bērziņu.

"Jaunās Vienotības" frakcija vienojusies atbalstīt Bērziņas kandidatūru balsojumā Saeimā, piebilda politiķis.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka jau tuvākajā laikā ir būtiski rast finansējumu tādas sistēmas testēšanai, kas ļautu vēlēšanās balsot gan ar ID karti, gan pasi, tādējādi iztiekot bez vēlētāja apliecības.

Vējonis norādīja, ka, lai vēlētājiem būtu plašākas iespējas piedalīties EP vēlēšanās, vēlēšanu iecirkņos ir jāievieš iespēja tiešsaistē fiksēt, ka vēlētājs ir nobalsojis, sacīja prezidents. Tādējādi persona varētu balsot jebkurā iecirknī un tiktu novērsts risks, ka tā nobalso vairākos iecirkņos - tajā, kur persona ir reģistrēta, un kādā citā, izriet no Vējoņa sacītā.

"Diemžēl nepietiekamu finanšu resursu dēļ šobrīd pastāv bažas, vai šī sistēma šogad darbosies. Latvijai ir jāturpina aizsāktais darbs pie vēlēšanu sistēmas attīstīšanas. Tāpēc ir būtiski jau tuvākajā laikā rast nepieciešamo finansējumu sistēmas testēšanai EP vēlēšanu laikā, lai jau nākamajās Saeimas vēlēšanās vēlētāji varētu balsot gan izmantojot pasi, gan ID karti un iztiekot bez vēlētāja apliecības," uzsvēra Vējonis.