Lielo pilsētu asociācija aicina veidot labāku nodokļu un sociālo pabalstu politiku

Šodien, tiekoties ar ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL),Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidenta p.i. G.Strautmani un Latvijas Darba devēju konfederācijas reģionālās attīstības ekspertu A.Teteru, Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicinājusi izvērtēt akcīzes nodokļa atcelšanu gāzei līdz 2014.gadam, informē asociācijas pārstāve Dagnija Dižbite.

Tika pārrunāti jautājumi saistībā ar uzņēmējdarbības vides uzlabošanu pilsētās, nodokļu politiku, kā arī siltumapgādes situāciju pilsētās, iedzīvotāju parādsaistības un iespējamos risinājumus situācijas uzlabošanai.

Tika pārrunāta arī situācija siltumapgādē pilsētās, kas rāda, ka iedzīvotāju parādi par iepriekšējo apkures periodu pilsētās sasniedz pat 48% no gada rēķina. Visas puses piekrita, ka ir jāmeklē risinājums šai situācijā, kur viens no iemesliem draudošajam siltumtarifu pieaugumam rudenī ir dabas gāzes cenas pieaugums, kā arī jaunais akcīzes nodoklis gāzei. LLPA aicināja ekonomikas ministru izvērtēt akcīzes nodokļa atcelšanu līdz 2014.gadam. Ņemot vērā radušos situāciju un lielās parādsaistības pilsētās, LLPA aicināja ministrus atbalstīt pilsētu prasību par valsts īpatsvara palielināšanu sociālo pabalstu segšanā, kur valsts uzņemtos 80% līdzšinējo 20% vietā.

Lai veicinātu pašvaldību ieinteresētību sociālekonomiskajā attīstībā, D.Staķe uzskata, ka nepieciešams noteikt nekustamā īpašuma nodokli kā pašvaldību nodokli, dodot tām tiesības noteikt nodokļa likmi likumā noteiktās robežās. Savukārt veicot izmaiņas IIN piemērošanā, būtu jānodrošina nodokļa apjoma saglabāšana pašvaldību budžetos, palielinot pašvaldības daļu.

Tāpat uzņēmuma ienākuma nodokļa atskaitījuma daļai jābūt kā pašvaldību ieņēmumiem, kas ieskaitāma pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Papildus D.Staķe piedāvā noteikt pašvaldībām tiesības ieviest vietējās nodevas.

Arī ekonomikas ministrs A.Kampars apstiprināja , ka ir gatavs atbalstīt ideju par nekustāmā īpašuma nodokļa likmes noteikšanu pa labu pašvaldībām un lielāku rīcības brīvību pašvaldībām nodokļu jautājumā.

"Mēs priecājamies, ka ministri izprot un zina šo problēmu būtību , kā arī sola meklēt risinājumus situācijas uzlabošanai. Lielās pilsētas ir ieinteresētas lai būtu skaidri noteikti spēles noteikumi attiecībā uz nodokļu fiskālo politiku, tajos punktos, kas skar pašvaldības. Problēma ir jārisina saprātīgi, ņemot vērā atbilstošo situāciju, kam attiecīgi jāveido normatīvo aktu bāze," skaidro Jānis Kalviņš LLPA izpilddirektors.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23.augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Lielo pilsētu asociācija aicina Kamparu atcelt akcīzes nodokli gāzei

Publicēta: 18:07 21.07.2010.

Rīga, 21.jūl., NOZARE.LV.

"Tika pārrunāta situācija par pilsētu siltumapgādi, kas rāda, ka iedzīvotāju parādi par iepriekšējo apkures periodu pilsētās sasniedz pat 48% no gada rēķina. Jāmeklē risinājums šai situācijā, kur viens no iemesliem draudošajam siltumtarifu pieaugumam rudenī ir dabasgāzes cenas pieaugums, kā arī jaunais akcīzes nodoklis gāzei," sacīja Dižbite.

Tikšanās laikā, kurā piedalījās arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu (RAPLM) ministre Dagnija Staķe (ZZS), Lielo pilsētu asociācija aicināja ministrus atbalstīt pilsētu prasību par valsts īpatsvara palielināšanu sociālo pabalstu segšanā, kur valsts uzņemtos 80% līdzšinējo 20% vietā, ņemot vērā radušos situāciju un lielās parādsaistības pilsētās.

"Mēs priecājamies, ka ministri izprot un zina šo problēmu būtību, kā arī sola meklēt risinājumus situācijas uzlabošanai. Lielās pilsētas ir ieinteresētas lai būtu skaidri noteikti spēles noteikumi attiecībā uz nodokļu fiskālo politiku, tajos punktos, kas skar pašvaldības. Problēma jārisina saprātīgi, ņemot vērā atbilstošo situāciju, kam attiecīgi jāveido normatīvo aktu bāze," uzskata Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Jānis Kalviņš.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

Asociācijas biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais