Pasaules Banka esot tikai sniegusi rekomendāciju izvērtēt finansējuma apjomu sportam

Pasaules Banka (PB) Latvijas valdībai tikai ieteikusi izvērtēt finansējuma apjomu sportam, aģentūrai LETA pēc PB Polijas un Baltijas valstu vadītāja Tomasa Larsena tikšanās ar jauniešu politiskās organizācijas "Vienota Latvija", kas atbalsta partiju "Saskaņa" un premjera kandidātu Jāni Urbanoviču, līderiem, sacīja PB sabiedrisko attiecību pārstāve Latvijā Vita Savicka.

"PB, izskatot dažādas valsts budžeta samazināšanas iespējas, ir rosinājusi izskatīt arī finansējumu sportam. PB atzinusi, ka ietaupījumi valsts budžetam varētu būt ļoti mazi un tie nedotu ievērojumu ieguvu budžeta samazinājumam. PB ir tikai konsultante valdībai kā ilgtermiņā veidot stabilu budžetu un konsultācijas nevar būt kategoriskas, tām ir tikai ieteikuma forma. Lēmums būs jāpieņem Latvijas valdībai," stāstīja Vita Savicka.

"Vienota Latvija" jaunieši sarunā ar Larsenu neguva pārliecību, ka finansējums sportam netiks samazināts. Kā stāstīja "Vienoti Latvijai" līderis Eduards Svatkovs, Larsens nepārprotami atzina, ka PB ir rekomendējusi Latvijas valdībai samazināt finansējumu sportam, taču lēmums par finansējuma samazināšanu būs jāpieņem valdībai.

Larsens norādījis, ka PB ir ieinteresēta tikties ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un skaidrot situāciju par valsts budžeta samazināšanas iespējām.

"Mēs esam ļoti pateicīgi Larsenam, ka viņš uzaicināja mūs uz šo tikšanos un izstāstīja PB viedokli. Tagad mēs zinām, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) rīkojas tāpat kā pirms pagājušajām pašvaldību vēlēšanām, publiski solīja nesamazināt pensijas, bet uzreiz pēc vēlēšanām pensijas tomēr tika samazinātas. Šoreiz Dombrovskim šāds gājiens neizdosies, jo "Vienota Latvija" rīkos daudz plašākas un efektīvākas protesta akcijas. Varu apsolīt, ja tauta izies ielās, kas nenovēršami notiks, "Vienota Latvija" būs pirmajās rindās, un tā būs bezkompromisu cīņa," teica Svatkovs.

Kā ziņots, vakar pie valdības ēkas piketēja "saskaņiešus" atbalstošās jauniešu kustības "Vienota Latvija" aktīvisti ar plakātiem, aicinot saglabāt finansējumu sportam. Aptuveni 20 jaunieši pulcējušies pie valdības ēkas, pieprasot saglabāt finansējumu sportam. Piketa dalībnieki krievu valodā izsauca saukļus "Sports visiem!", "Sportu tautai!".

Kā aģentūrai LETA stāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktore Agra Brūne, kopš šī gada 27.maija, kad IZM pārstāvji tikās ar PB pārstāvjiem, sarunu par to, ka sportam vēl varētu samazināt finansējumu, nav bijis un visticamāk arī nebūs. PB atzinums ir gaidāms tikai augustā, taču IZM cer, ka tajā nebūs pārsteidzošu ieteikumu.

"Kopš pagājušā gada finansējums sportam ir samazināts no 29 miljoniem līdz 14 miljoniem latu, un lielāks finansējuma samazinājums vairs nav iespējams. Siguldā bija tikšanās ar visu Latvijas sporta skolu direktoriem, kurā viņi tika informēti, ka līdz šī gada beigām finansējums nesamazināsies. No valsts budžeta sporta skolu skolotāju darba algām ir piešķirti 3,2 miljoni latu, kas nosedz 67% no darba algas. Rīgas un Bauskas pašvaldības no saviem līdzekļiem sporta skolu skolotājiem piemaksā iztrūkstošos 33% darba algas," stāstīja Brūne.

Lai arī nākamā gada valsts budžetu vēl nav sākuši veidot, Brūne prognozē, ka 2011.gadā no valsts budžeta līdzekļiem sportam atvēlēs 14 miljonus latu.

Latvijā

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretiniece Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pusfinālā Kamerūna ir ļoti neērta un neparedzama komanda, sarunā ar aģentūru LETA secināja valstsvienības uzbrucējs Rodions Kurucs.

Svarīgākais