Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vinķele stāsta, kā varētu nākamgad palielināt veselības budžetu par 9 miljoniem eiro

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Sociālo apdrošināšanas iemaksu procentpunkta apmērā iekasēšana valsts veselības apdrošināšanai no alternatīvajiem nodokļu režīmiem 2020.gada veselības budžetu varētu papildināt ar apmēram deviņiem miljoniem eiro, žurnālistiem sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa to varot teikt ar augstu varbūtību, jo sociālās iemaksas ir viegli iekasējamas un no tām nevarēšot izvairīties, ja iecerētās izmaiņas tiks ieviestas.

Viņķele sacīja, ka šī gada budžetā ieguvums no valsts veselības apdrošināšanai veiktajām brīvprātīgajām iemaksām nav ticis ņemts vērā, kas, pēc ministres domām, saistīts ar to, ka prognozes par veikto iemaksu apmēru bijušas nesalīdzināmi optimistiskākas par realitāti.

Pēc ministres paustā, sākotnēji iecerēts, ka ar brīvprātīgajām iemaksām budžets tiks papildināts ar pieciem miljoniem eiro, bet realitātē iemaksāts nedaudz vairāk par 800 000 eiro. "Tā kā šeit jau arī ir papildu apliecinājums, ka cerība, ka cilvēki tagad metīsies maksāt iemaksas, nav attaisnojusies," piebilda ministre.

Kā ziņots, koalīcijas Attīstības padomes sēdē Viņķele piedāvāja veidot vienotu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, kā arī attiecināt procentpunktu sociālo iemaksu uz tādiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem kā mikrouzņēmumiem, patentmaksu veicējiem, autoratlīdzību saņēmējiem un citiem. Ministre gribētu, lai izmaiņas stājas spēkā no 2020.gada 1.janvāra.

Viņķele pēc šīs sanāksmes sacīja, ka visi valdību veidojošo partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, turklāt arī ideja par viena veida pievienošanos valsts veselības apdrošināšanai konceptuāli tikusi atbalstīta.

Tikmēr Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) padomnieks veselības aprūpes jautājumos Renārs Putniņš (JV) sacīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par atbalstu veselības ministres piedāvātajām izmaiņām valsts veselības apdrošināšanas organizēšanā.

Pēc Putniņa domām, lai atbalstītu Viņķeles ideju, nepieciešams konkrēts piedāvājums, jo patlaban notikusi pirmā sanāksme, bet par principiem, ceļiem un veidu, kā virzīties tālāk ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, runās nākamajā tikšanās reizē.

Attīstības komitejas otrā tikšanās notiks nākamnedēļ. Kā skaidroja Viņķele, ja tiks panākta vienošanās politiski, tad tālāk notiks diskusijas par piedāvājumu ar sociālajiem partneriem, darba devējiem, arodbiedrībām, kā arī mediķu un pacientu biedrībām. Ja arī diskusijās priekšlikums gūs atbalstu, tad ministre esot gatava "ātrā tempā" virzīties uz Ministru kabinetu ar likumprojektu, bet pēc tam - arī uz Saeimu.