Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Premjera padomnieks nesteidzas atbalstīt Viņķeles piedāvātās izmaiņas veselības aprūpē

© F64

Pagaidām ir pāragri runāt par veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) piedāvātajām izmaiņām valsts veselības apdrošināšanas organizēšanā, šodien pēc koalīcijas Attīstības komitejas sanāksmes sacīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) padomnieks veselības aprūpes jautājumos Renārs Putniņš (JV).

Pēc viņa domām, lai atbalstītu Viņķeles ideju, nepieciešams konkrēts piedāvājums, jo patlaban notikusi pirmā sanāksme, bet par principiem, ceļiem un veidu, kā virzīties tālāk ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, runās nākamajā tikšanās reizē.

Premjera padomnieks gan piebilda, ka pagaidām konceptuālu iebildumu no koalīcijas partneru puses neesot un šāda virzība ir atbalstāma. Tomēr Putniņš norādīja, ka šodienas tikšanās bijusi vairāk kā iepazīšanās sanāksme, un neviens "pie galda neleca augšā un asi neiebilda", jo valdījusi neitrāla, nogaidoša atmosfēra.

Putniņš sacīja, ka pagaidām ir "nosliece" uz vienota groza principu, tomēr vēl no ministres nav izskanējis konkrēts rezultāts, tāpēc ir pāragri runāt, vai šo ieceri atbalstīs valdība un pēc tam Saeima.

Premjera padomnieks norādīja, ka koalīcijas vienošanās, atverot Veselības aprūpes finansēšanas likumu, varētu aktualizēt jautājumu ne tikai par apdrošināšanas principu maiņu, bet arī citām izmaiņām šajā likumā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka visi valdību veidojošo partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, turklāt arī ideja par viena veida pievienošanos valsts veselības apdrošināšanai konceptuāli tikusi atbalstīta, pēc koalīcijas Attīstības komitejas sanāksmes sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Attīstības komitejas otrā tikšanās notiks nākamnedēļ. Kā skaidroja Viņķele, ja tiks panākta vienošanās politiski, tad tālāk notiks diskusijas par piedāvājumu ar sociālajiem partneriem, darba devējiem, arodbiedrībām, kā arī mediķu un pacientu biedrībām. Ja arī diskusijās priekšlikums gūs atbalstu, tad ministre esot gatava "ātrā tempā" virzīties uz Ministru kabinetu ar likumprojektu, bet pēc tam - arī uz Saeimu.

Kā ziņots, koalīcijas Attīstības padomes sēdē Viņķele piedāvāja veidot vienotu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, kā arī attiecināt procentpunktu sociālo iemaksu uz tādiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem kā mikrouzņēmumiem, patentmaksu veicējiem, autoratlīdzību saņēmējiem un citiem.

Šādu piedāvājumu ministre izteica valdībai jau 19.februārī, kad šī iecere vēl neguva viennozīmīgu atbalstu, bet premjers Krišjānis Kariņš (JV) šī jautājuma vērtēšanu nodeva koalīcijas Attīstības padomei, kura vērtē strīdīgus, konceptuālus jautājumus.

Tāpat Viņķele rosina pie valsts apdrošināto personu lokā iekļaut arī iepriekš 12.Saeimā diskusijas raisījušos cilvēkus ar trešās grupas invaliditāti. Patlaban tā saukto atbrīvoto grupu vidū ir cilvēki ar pirmās un otrās grupas invaliditāti.

Ministre sacīja, ka nodokļu režīmu "harmonizācijas pasākumi" būs pagaidu regulējums, bet kopumā nepieciešams sākt sarunu par alternatīvajiem nodokļu režīmiem kopumā, pārsniedzot veselības aprūpes līmeni.

Viņķele gribētu, lai izmaiņas stājas spēkā no 2020.gada 1.janvāra.