Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts drošības dienests ir sagatavojies provokācijām 16.martā

© F64

Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Valsts drošības dienests (VDD) pastiprināti monitorē informatīvo telpu nolūkā identificēt iespējamus apdraudējumus, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja VDD priekšnieks Normunds Mežviets.

Patlaban VDD rīcībā nav informācijas, ka kādas Latvijai nedraudzīgas valstis plānotu mērķtiecīgi ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka līdz vēlēšanām vēl palikuši vairāki mēneši un situācija var mainīties.

Tikmēr, runājot par gaidāmajiem 16.marta pasākumiem, Mežviets atzīmēja, ka notiek intensīva sadarbība ar Valsts policiju, tiek sniegta dienesta rīcībā esošā informācija par iespējamiem riskiem, ir izstrādāts drošības pasākumu plāns. Viņš ir pārliecināts, ka šajā dienā sabiedriskā kārtība tiks nodrošināta.

Nevar izslēgt iespēju, ka Latvijā var ierasties kādas radikāli noskaņotas personas, kuras plāno provokācijas publisko pasākumu laikā, tomēr VDD un Valsts robežsardze tam ir gatava, viņš piebilda.

Vienlaikus Mežviets atturējās no komentāriem, vaicāts, vai kāda šāda nevēlama persona Latvijā jau varētu būt ieradusies.

VDD priekšniekam arī tika lūgts komentēt Latvijā 9.maijā gaidāmās norises, kas ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju un tradicionāli krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā. Ierasts, ka pasākumā piedalās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku un tas izpelnās arī lielas sabiedrības daļas kritiku.

Mežviets nedomā, ka šogad 9.maijs varētu īpaši atšķirties no iepriekšējiem gadiem. Tomēr ir jāņem vērā, ka nākamgad aprit 75 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām, viņš uzsvēra.

VDD ir zināms, ka Krievijas atbildīgās institūcijas, nevalstiskās organizācijas sākušas gatavoties nākamā gada 9.maija pasākumu organizēšanai. "Līdz ar to, šis gads ir tāda nosacīta iesildīšanās 2020.gadam," teica Mežviets.

Patlaban VDD rīcībā esošā informācija neliecina, ka šogad 9.maija pasākumu laikā varētu būt kaut kādas provokācijas vai apdraudējums nacionālajai drošībai.

"9.maijs ļoti polarizē Latvijas sabiedrību. [..] Tā rezultātā, protams, šis datums ir iespēja dažāda rakstura un viedokļu uzskatu sadursmēm," viņš piebilda.