Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīcā ārstu algas kļuvušas par piektdaļu lielākas

© F64

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šogad ārsta amata alga pieaugusi par vidēji 20%, bet māsas - vidēji 18%, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Tikmēr māsu palīgiem amata alga pieaugusi par vidēji 17%.

Kā ziņots, ārstu atalgojuma pieaugums Veselības ministrijas (VM) kapitālsabiedrībās svārstīsies no 9% līdz 20%, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa skaidroja, ka par vidēji 20% tika palielinātas mediķu algu minimālās likmes, tomēr faktiskais algas pieaugums mediķiem ir mazāks, jo vairumā ārstniecības iestāžu nemaz nav cilvēki, kuri strādā par minimālo likmi. Ministre norādīja, ka šī iemesla dēļ "nolasītais" atalgojuma palielinājums par 20% nav noticis.

Viņķele sacīja, ka patlaban mediķiem ir ļoti neviendabīga un sadrumstalota atalgojuma sistēma, kas arī būs viens no VM turpmākajiem darbiem. Viņķele iecerējusi esošo atalgojuma sistēmu padarīt saprotamāku un vieglāk izsekojamu.

Šogad atlīdzības palielināšanai tiks atvēlēti kopumā 103,6 miljoni eiro, tostarp 70,7 miljoni eiro novirzīti atalgojuma palielināšanai veselības aprūpes pakalpojumu tarifā, 19,33 miljoni eiro - virsstundu apmaksai, 2,22 miljoni eiro - rezidentu atalgojuma palielināšanai, 9,27 miljoni eiro - atalgojuma palielināšanai VM padotības iestādēs strādājošajiem mediķiem, tostarp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā strādājošajiem, bet vēl 2,05 miljoni eiro - atalgojuma palielināšanai citu resoru mediķiem.