Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jehovieši sāk meklēt patvērumu Latvijā

© Reuters/Scanpix

2017. gadā Krievijas Augstākā tiesa atstāja spēkā lēmumu par Jehovas liecinieku aizliegšanu, atzīstot to par ekstrēmistisku organizāciju. Jehovas liecinieku 395 vietējās organizācijas tikušas slēgtas, to īpašumi nodoti valstij. Jehovieši būtībā tika piespiedu kārtā likvidēti – cilvēkus fiziski neiznīcināja, tomēr atlaida no darba un apgrūtināja darba meklējumus, pastiprināti kontrolē. Var sacīt, ka jau kopš 2012. gada Krievijā pret viņiem vērš dažādas represijas, pat ja tās nav saistītas ar dzīvības briesmām.

Par Krievijas Augstākās tiesas lēmuma sekām pagājušā gada sākumā brīdināja toreizējais Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars - šīs kustības pārstāvji varētu lūgt patvērumu Latvijā, jo gadījumos, kad Latvijas kaimiņvalstī tiek pieņemts lēmums attiecībā uz konkrētu cilvēku kategoriju par to, ka viņu nodarbošanās ir nelikumīga, tas šīm personām dod pamatu prasīt patvērumu tuvumā esošās ārvalstīs sakarā ar reliģisko pārliecību.

Šogad vienam no Krievijā vajātajiem jehoviešiem ir piešķirts bēgļa statuss Latvijā, jo mītnes zemē viņu vajā un draud ar ieslodzījumu reliģiskās pārliecības dēļ. Viņš to ieguva pēc tam, kad Krievijā vajātā cilvēka likteņa lemšanā iesaistījās Latvijas Cilvēktiesību centrs. Jehovas liecinieku sekotājs jau 20 gadus šajā organizācijā kalpojot pilnu laiku, bet tās biedrs esot 25 gadus. Reliģisku iemeslu dēļ viņš savulaik izcietis sodu kolonijā Armēnijā, jo atteicies dienēt armijā reliģisko uzskatu dēļ.

Šis cilvēks mēģinājis meklēt patvērumu citās valstīs, bet, tā kā viņam bija noformēta Latvijas Republikas vīza, visbeidzot lieta izskatīta Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Tā pieņēma lēmumu atteikt piešķirt šim cilvēkam bēgļa vai alternatīvu statusu Latvijas Republikā, to pamatojot tā - lai arī Krievijas Federācijā Jehovas liecinieku pulcēšanās un sludināšana ir atzīta par noziedzīgu nodarījumu un organizācija ir aizliegta, tomēr paši Jehovas liecinieki individuāli var turpināt praktizēt savu ticību. PMLP norādīja, ka pieteicējs Krievijā līdz šim netika apsūdzēts, tiesāts vai sodīts vai arī pret viņu tika ierosināta krimināllieta saistībā ar piederību Jehovas lieciniekiem. PMLP ieskatā nekas neliecinot, ka pēc atgriešanās Krievijā pieteicēja dzīvība un veselība tiktu viennozīmīgi apdraudēta.

Latvijas Cilvēktiesību centrs informē, ka tas, kā pieteicēja pārstāvis pārsūdzēja PMLP lēmumu, argumentējot, ka reliģijas brīvība ietver sevī ne vien brīvību vienatnē, bet arī kopā ar citiem publiski vai privāti paust reliģisko pārliecību, sludinot to, kā arī piedaloties reliģiskajās ceremonijās un rituālos. Tobrīd vismaz astoņas Jehovas liecinieku ticībai piederīgas personas Krievijā atradās mājas arestā, 28 personas - ieslodzījuma vietās, savukārt vēl 30 personām tika noteikts drošības līdzeklis - pienākums neatstāt pilsētu bez atbildīgo valsts varas pārstāvju atļaujas. Pieejamā informācija liecināja, ka Krievijā tika uzsākti vismaz 56 kriminālprocesi saistībā ar piederību Jehovas liecinieku ticībai, kā arī bija pieejams to personu saraksts, kuri atradās ieslodzījuma vietā. Tāpat tika norādīts uz vairākām pretrunām PMLP lēmumā. Šie argumenti Administratīvajai rajona tiesai šķita pārliecinoši, un tā atzina, ka Krievijā vajātajam Jehovas lieciniekam ir piešķirams bēgļa statuss.

Arī Latvijā ilgstoši netika reģistrētas Jehovas liecinieku draudzes. Tikai 1998. gada oktobrī tika reģistrētas divas draudzes Rīgā un decembrī - viena draudze Jelgavā. Jehovas liecinieki noraida militāro dienestu un nepiedalās karos, atturas no dalības vēlēšanās, nesvin Ziemassvētkus, bet līdz šim plašāku uzmanību piesaistījuši ar atteikšanos pārliet asinis (arī bērniem un pat kritiskās situācijās).

***

JEHOVAS LIECINIEKI

• Saskaņā ar Jehovas liecinieku organizācijas publiskoto informāciju, Jehovas liecinieku skaits visā pasaulē ir vairāk nekā 8 miljoni.

• 2017.-2018. kalpošanas gadā draudžu skaits visā pasaulē bija 119 954.

• Vidējais sludinātāju skaits mēnesī: 8 360 594.

• Visā pasaulē filiālēs strādā 20 331 iecelts kalpotājs. Viņi visi ir Jehovas liecinieku speciālo pilnas slodzes kalpotāju apvienības locekļi.

• Valstu skaits, kurās tiek sludināts - 240.

• Kā jehovieši skaidro, kāpēc nesvin Ziemassvētkus un Lieldienas? Pirmkārt, Jēzus ir devis norādījumu, ka ir jāpiemin viņa nāve, nevis dzimšana. Turklāt Bībelē nav minēts Jēzus dzimšanas datums. Otrkārt, Jēzus apustuļi un agrīnie viņa sekotāji nesvinēja Ziemassvētkus. Treškārt, Ziemassvētku tradīcijas ir pagāniskas un nav pieņemamas Dievam. Piektkārt, Lieldienu svinībām nav pamatojuma Bībelē.

***

JEHOVAS LIECINIEKI LATVIJĀ (2017. gada dati)

• Jehovas lieciniekiem pieder 36 kulta celtnes;

• tajās kalpojošā garīgā personāls skaits - 329;

• draudžu locekļu skaits 2250, bet 2013. gadā tika uzrādīts tikai 721 loceklis;

• nav uzrādīti nepilngadīgie draudžu locekļi;

• draudžu skaits - 36, un vairākus pēdējos gadus to skaits ir nemainīgs.

Avots: Ziņojums par Tieslietu ministrijā iesniegtajiem reliģisko organizāciju pārskatiem par darbību 2017. gadā