Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nodokļu parādi izveidojušies pat daļai nestrādājošu pensionāru

© F64

Gada ienākumu deklarācijas šogad, visticamāk, iesniegs rekordliels iedzīvotāju skaits. Jau pirmajās piecās dienās to izdarīja vairāk nekā 270 tūkstoši. Daļai iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju iesniegšana atnesa nepatīkamu pārsteigumu – nodokļu parādu. Tāds bija izveidojies pat daļai nestrādājošu pensionāru.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunākais pieejamais publiskais pārskats liecina, ka 2016. gadā kopumā iedzīvotājiem atmaksāti 89 miljoni eiro, 2017. gadā - 117 miljoni eiro par pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ieskaitot attaisnotos izdevumus. Savukārt šogad jau piecās sešās dienās atmaksājamā summa ir sasniegusi 34 miljonus eiro.

Parādnieku mazāk nekā nodokli pārmaksājušo

Finanšu ministrija (FM) informē, ka no pirmajās piecās dienās VID iesniegto un akceptēto deklarāciju iesniedzējiem 186 516 jeb 93 procenti iedzīvotāju saņems no valsts budžeta atmaksu, jo izveidojusies nodokļu pārmaksa, tajā skaitā par attaisnotiem izdevumiem. Savukārt nodokļa parāds līdz pagājušajai trešdienai iesniegtajās nodokļu deklarācijās ir bijis tikai 7 procentiem jeb 13 996 deklarāciju iesniedzējiem. Tā kā FM aprēķinos ir ņemtas vērā arī par attaisnotiem izdevumiem atmaksājamās summas, šajos parādniekos ir ieskaitīti tikai tie, kuri savu parādu nav varējuši nodzēst ar attaisnotiem izdevumiem. Savukārt gadījumos, kad izveidojušos parādu izdevās nosegt ar attaisnotiem izdevumiem par čekiem kaut vai ar viena centa uzviju, FM šādu deklarācijas iesniedzēju pieskaita pie tiem, kuri saņems no valsts atmaksu. Līdz iepriekšējai trešdienai iedzīvotājiem atmaksājamā IIN summa ir 34,8 miljoni eiro, bet iedzīvotāju nodokļa parāds valstij ir 1,03 miljoni eiro, tātad vidēji 74 eiro uz vienu iedzīvotāju.

Neatkarīgās veiktā aptauja liecina, ka līdz vakardienas plkst. 13 valstij parādā ir palikuši 38% no aptaujā piedalījušamies, 49% saņems no valsts atpakaļ pārmaksātos nodokļus, savukārt 13 procentiem nav ne pārmaksas, ne parāda. Lielākoties parādu summas, ko iedzīvotāji anonīmi atklāja Neatkarīgajai, bijušas robežās no 50 līdz 100 eiro (42% aptaujāto). Ceturtajai daļai ir bijis 100-150 eiro liels parāds. Atšķirībā no FM datiem, Neatkarīgā aptaujā neņem vērā atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem.

Atbildes rodamas vien Valsts ieņēmumu dienestā

Daudzi ir nesaprašanā, kā iespējama situācija, ka nodokļu parāds izveidojies arī daļai nestrādājošu pensionāru. Pāris centu apmērā nodokļu parāds vai pārmaksa varētu izveidoties noapaļošanas dēļ, taču, kā iespējams 50 eiro parāds nestrādājošam pensionāram, nav saprotams. VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa skaidroja, ka uz šo jautājumu nav vienotas atbildes. Katrs gadījums esot individuāls.

«Tie iedzīvotāji, kuriem, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu, radušies jautājumi par nodokļa piemaksu vai pārmaksu, vispirms var izpētīt gada ienākumu deklarācijas detalizēto versiju, kas ir pieejama visiem elektroniskās deklarēšanas sistēmā un kurā var izsekot visiem VID rīcībā esošajiem datiem par gada laikā saņemtajiem ienākumiem un no tiem aprēķinātajam nodoklim. Ja detalizētajā gada ienākumu deklarācijas versijā visi saņemtie ienākumi ir korekti un nav rodama atbilde uz jautājumiem, cilvēki var sazināties ar VID individuāli, rakstot savus jautājumus VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā Sarakste ar VID. Izmantojot šādu sarakstes veidu, nodokļu speciālisti varēs identificēt rakstītāju un sniegt viņam atbildi, kur ņemta vērā informācija tieši par viņu,» sacīja K. Augstkalne-Jaunbērziņa.

Nodokļu parādniekus meklēs rokā

Lielākā daļa gada ienākumu deklarāciju iesniedzēju jau izmanto elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Taču kā rīkoties tiem, kuriem nav EDS, lai uzzinātu, vai nav nodokļu parāda?

K. Augstkalne-Jaunbērziņa atklāj, ka gadījumos, ja iedzīvotājam būs jāveic nodokļa piemaksa budžetā (tā sauktais nodokļa parāds) un viņš nebūs iesniedzis gada ienākuma deklarāciju, tad VID katru individuāli informēs, nosūtot vēstuli pa pastu uz deklarēto dzīvesvietas adresi. Iedzīvotāji, kuriem nav EDS, var vērsties arī VID klientu apkalpošanas centros, kā arī valsts vienotajos klientu apkalpošanas centros. VID klientu apkalpošana notiek Rīgā, Talejas ielā 1, kā arī 26 klientu apkalošas centros ārpus Rīgas. Savukārt 59 pašvaldībās ir pieejami 74 valsts vienotie klientu apkalpošanas centri.

Neoficiāla informācija liecina, ka gadījumos, ja būs izveidojies nodokļu parāds pāris centu apmērā, VID šo summu necentīsies piedzīt, sūtot ierakstītas vēstules. Savukārt, ja VID būs informējis iedzīvotāju, ka viņam ir izveidojies nodokļu parāds, ignorēt šo paziņojumu nedrīkst. Ja nav saprotams, kāpēc tas ir izveidojies, ir jākonsultējas ar VID, taču gada ienākumu deklarācija ir obligāti jāiesniedz. Pretējā gadījumā sods var draudēt jau par to vien, ka deklarācija netiek iesniegta, jo IIN parādniekiem tas ir jāizdara obligāti.