Atvieglo PVN atgūšanas kārtību lauksaimniekiem un zivsaimniekiem

Ministru kabinets šodien pieņēma grozījumus vairākos noteikumos, kas attiecas uz kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības un valsts atbalstu informatīvajiem un veicināšanas pasākumiem attiecībā uz lauksaimniecības un zivsaimniecības produktiem.

Eiropas Savienības atbalsta fonda ietvaros lauksaimnieku un zivsaimnieku biedrības, kas apvieno nozares pārstāvjus, var pretendēt uz publisko atbalstu, lai veiktu biedriem nepieciešamās investīcijas, vienlaikus negūstot peļņu no to izmantošanas.

Patlaban, lai atgūtu projekta ietvaros samaksāto pievienotās vērtības nodokli (PVN), biedrība reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā. Tomēr atgūt PVN nav iespējams, ja iegādātās preces un saņemtie pakalpojumi netiek izmantoti ar PVN apliekamo darījumu veikšanai. Šādos gadījumos atbalsta saņēmējam PVN ir jāfinansē no saviem finanšu līdzekļiem.

Ņemot vērā, ka biedrības saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 2.pantu darbojas, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav pelņas gūšanas rakstura, pieejamie finanšu līdzekļi ir ierobežoti un projektu īstenošana ir apgrūtināta.

Līdz ar to normatīvajā aktā nepieciešamie nosacījumi precizēti tā, lai biedrības PVN, kuru nav tiesību atskaitīt no valsts budžetā maksājamās nodokļu summas kā priekšnodokli, varētu to iekļaut projekta attiecināmajās izmaksās.

Grozījumi tiks piemēroti arī jau apstiprinātiem projektu iesniegumiem. Ja atbalsta saņēmējs ir iesniedzis Lauku atbalsta dienestā maksājumu pieprasījumu par īstenoto projektu vai tā daļu, tas līdz 2011.gada 31.decembrim var iesniegt dienestā grozījumus projekta iesniegumā par pievienotās vērtības nodokļa iekļaušanu attiecināmajās izmaksās. Ja atbalsta saņēmēja darījumi atbilst šo noteikumu 21.4.apakšpunktam, dienests pieņem lēmumu par grozījumu projekta iesnieguma apstiprināšanu un publiskā finansējuma piešķiršanu.

Svarīgākais