Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veicis digitālās TV dekoderu pārbaudi

© skanpix

Ņemot vērā to, ka no 2010.gada 1.jūnija visā Latvijas teritorijā visi televīzijas kanāli raida digitālajā režīmā un sabiedriskajā telpā joprojām noris aktīvas diskusijas par dekoderu izvēli un to kvalitāti, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) veica kontroles pasākumus šo ierīču tirgus izpētei un uzraudzībai.

Latvijas tirgū tiek piedāvāti dažādu ražotāju vairāku modeļu dekoderi, kuriem ir plašs cenu diapazons un atšķirīgi tehniskie parametri. PTAC veica kontroli 17 dekoderu tirdzniecības vietās, pārbaudes gaitā izvērtējot 23 dekoderu modeļu marķējuma atbilstību normatīvajām prasībām, kā arī lietotājiem paredzēto instrukciju pieejamību, nodrošinot to tulkojumu valsts valodā. Būtiski pārkāpumi konstatēti netika, izņemot vienu gadījumu, kad nebija nodrošināts lietošanas instrukcijas tulkojums latviešu valodā.

Viens no būtiskākajiem dekoderu kvalitātes rādītājiem ir tas, vai šo ierīču radītie elektromagnētiskie traucējumi neiespaido citu elektronisko ierīču, tajā skaitā radio un telekomunikācijas iekārtu, funkcionalitāti vai darbības parametrus. Lai to nodrošinātu, ierīces izstarotie elektromagnētiskie lauki nedrīkst pārsniegt līmeni, kāds noteikts normatīvi tehniskajos dokumentos. Lai izvērtētu piedāvāto dekoderu atbilstību normatīvajām prasībām attiecībā uz elektromagnētisko saderību, PTAC izvēlējās piecu šo ierīču visplašāk izplatītos modeļus tehniskās ekspertīzes veikšanai. Ekspertīzei izvēlēto modeļu skaitā tika iekļauts arī patlaban visplašāk pieejamais SIA „Lattelecom” izplatītais dekoderu modelis „TV Star T6SDCX”.

Ekspertīzes gaitā tika veikti ierīču elektromagnētiskā izstarojuma (emitēto traucējumu) mērījumi. Paraugu testēšanas rezultātā konstatēts, ka 4 paraugi atbilst un 1 paraugs neatbilst normatīvajām prasībām. Par neatbilstošu tika atzīts dekoders Scart DVB-T MPEG4. Izplatītājs ir pārtraucis attiecīgā modeļa realizāciju, partijas atlikumu nogādājot atpakaļ piegādātājam.

PTAC arī veica neatbilstošā modeļa riska izvērtējumu, izmantojot Rīgas Tehniskās universitātes Elektromagnētiskās savietojamības un elektrodrošības centra ekspertu sniegtos ieteikumus preces atbilstības novērtēšanas kritērijiem atbilstoši Elektromagnētiskās savietojamības direktīvai (2004/108/EK), un secināja, ka standartam neatbilstošajiem dekoderiem var būt pastarpināta ietekme uz patērētāju, radot traucējumus dažādām sadzīves elektroniskajām ierīcēm un medicīniskajām ierīcēm. Šī ietekme būtiska kļūst gadījumos, kad neatbilstošās ierīces koncentrētas vienuviet. Ņemot vērā nelielo līdz šim realizēto iepriekš minētā modeļa dekoderu skaitu, šāds gadījums ir maz ticams.

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, PTAC iesaka uzņēmējiem atkārtoti pārliecināties par realizējamās preces kvalitāti, pieprasot no piegādātājiem atbilstības novērtēšanas dokumentus un šaubu gadījumos pašiem veicot preču tehnisko ekspertīzi.

Svarīgākais