Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

EDSO komisārs pauž atbalstu Vējoņa iniciatīvai par nepilsoņu bērniem

© Pixabay

Valsts prezidenta iniciatīva par automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem ir atbalstāma, tikšanās laikā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) norādīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Lamberto Dzanjers.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), ministrs iepazīstināja EDSO pārstāvi ar sabiedrības integrācijas un mazākumtautību politikas jautājumiem Latvijā, kā arī informēja par Latvijā notiekošo izglītības reformas procesu.

"Latvijas valdība ir apņēmusies turpināt izglītības reformu, kas paredz pakāpeniski palielināt valsts valodas lietojumu izglītības procesā. Reformas mērķis ir sniegt vienlīdzīgas iespējas visiem skolu absolventiem bez jelkāda veida diskriminācijas," skaidroja ministrs.

Rinkēvičs arī norādīja, ka pilsonība nepilsoņu bērniem tiek piešķirta maksimāli atvieglotā kārtībā un, piemēram, 2018. gadā Latvijā tikai 33 nepilsoņu bērni saglabāja nepilsoņu statusu. Ceram uz jaunās Saeimas aktīvu darbu šajā jautājumā.

Savukārt augstais komisārs atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto sabiedrības integrācijā.

Ministrs aicināja EDSO izmantot visus rīcībā esošos instrumentus, lai nodrošinātu Krimas tatāru nacionālās minoritātes cilvēktiesību ievērošanu anektētajā Krimas teritorijā.

EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos ieradies Latvijā iepazīšanās vizītē un uzturas no šodienas līdz 8. martam. Amatpersonai plānota saruna ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), kā arī tikšanās Kultūras ministrijā, Izglītības un zinātnes ministrijā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, Valsts valodas centrā, Saeimā, Tiesībsarga birojā, Rīgas domē un ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un Daugavpils apmeklējums.

Dzanjers EDSO augstā komisāra mazākumtautību jautājumos amatā stājās 2017. gada jūlijā. Iepriekšējās EDSO augstās komisāres mazākumtautību jautājumos Astrīdas Tūrsas vizīte Latvijā notika 2014. gadā.