Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tūristu skaits Rīgā sasniedz rekordu; visbiežākie viesi ir vācieši un krievi

© f64

2018. gadā Latvijas galvaspilsētu apmeklējuši 3,5 miljoni ārvalstu viesu.

Vislielāko viesu skaitu Rīgā 2018. gadā veidoja tūristi no Vācijas - 176,9 tūkstoši jeb 11,9% no visiem ārvalstu viesiem Rīgā. Viņiem seko viesi no Krievijas (173,8 tūkstoši jeb 11,7%), Igaunijas (109,8 tūkstoši jeb 7,4%), Lietuvas (100,4 tūkstoši jeb 6,7%) un Lielbritānijas (98,7 tūkstoši jeb 6,6%).

“Tūristu pieaugums Rīgā ir apliecinājums tam, ka izvēlētā tūristu piesaistes stratēģija un mērķa valstis ir izvēlētas pareizi un potenciālais Rīgas viesis ir mūs sadzirdējis. Esam ļoti gandarīti, ka pieaug gan viesu skaits Rīgā, gan palielinās pilsētā pavadītais laiks. Tāpat aizvien vairāk jūtam pieaugumu no tām valstīm, kur notiek mērķtiecīgs informatīvais darbs. 2018. gadā Rīgas piedāvājums tūristiem bija īpaši plašs un vērienīgs, jo pilsētā notika virkne nozīmīgu kultūras notikumu, starptautisku sporta sacensību un valsts simtgades svinībām veltītu pasākumu, kuru vidū īpaši jāizceļ Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki. Tāpat Rīgā norisinājās jau par tradīciju kļuvuši pasākumi, piemēram, Rīgas Restorānu Nedēļa un Riga Street Food Festival. Pērn esam īstenojuši virkni mērķtiecīgu pilsētas mārketinga aktivitāšu, iesaistot arī pasaulē atzītus un godalgotus Latvijas sportistus kā tenisisti Aļonu Ostapenko un bokseri Mairi Briedi. Rīga aizvien vairāk nostiprinās Eiropas un pasaules populāro tūristu galamērķu kartē,” skaidro Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

Salīdzinot ar 2017. gadu, pērn par 15% audzis viesu skaits no Francijas. Vērienīgs pieaugums bijis viesiem no Lielbritānijas (13,6%), Vācijas (10,6%), kā arī Zviedrijas (4,2%) un Itālijas (4%). Par 10,6% pieaudzis viesu skaits arī no ASV.

Tūristu uzturēšanās ilgums Rīgā ir palielinājies par 10%. Pieaugums skaidrojams gan ar tūristiem aktuālu piedāvājumu Rīgā, gan ar labu starppilsētu sadarbību ar Rīgai tuvajām pilsētām, kas mudina tūristus aplūkot arī galvaspilsētai tuvo apkārtni un līdz ar to - uzturēties ilgāk.

Zīmīgi, ka katru gadu Rīgā pieaug ne tikai ārvalstu, bet arī vietējo tūristu skaits. Pērn latviešu skaits viesnīcās un citās tūristu mītnēs sasniedza 232 635, kas ir 13,5% no visiem apkalpotajiem viesiem.

Tūristu iecienītākais mēnesis Rīgas apmeklēšanai ir augusts. 2018. gadā noslogojums viesnīcās augustā bija 80,6%, kas ir par 10% vairāk nekā šajā pašā mēnesī 2017. gadā. Vienlaikus RTAB mērķis ir kāpināt tūristu skaitu par 10% arī nesezonas mēnešos.