Jau atkal! Iedzīvotāji dusmīgi, ka nedarbojas elektroniskā deklarēšanas sistēma

© Facebook/ekrānšāviņš

Šodien sākusies deklarāciju iesniegšana par 2018. gadu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), taču iesniedzēju lielās aktivitātes dēļ sistēma šobrīd nedarbojas.

"Gada ienākumu deklarācijas nav dziesmu svētki, kur biļetes ir tik, cik ir un ātri vien var pietrūkt.. Deklarācijas par pagājušo gadu varēs iesniegt vēl... 3 gadus - nepukojoties par garām rindām Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī IT sistēmām, kas "uzkarās" brīdī, kad iereģistrēties vienlaikus mēģina 30 000 (!) cilvēku," norāda VID darbinieks, kurš sociālajā tīklā facebook padalījies ar fotogrāfijām, kas ataino pašreiz VID telpās redzamo cilvēku plūsmu.

Tikmēr cilvēki sociālajos tīklos neslēpj sašutumu par radušos situāciju. "Nepārsteidz, ja uzkārusies kāda no mūsu e-sistēmām, šodien - VID EDS. Pārsteidz, ka kāds pilnā nopietnībā runā, ka tas noticis “lielās noslodzes dēļ”. Kāda noslodze, kur? Mums iedzīvotāju ir kā vidēja izmēra Eiropas pilsētā Barselonā vai Minhenē. Cik iesniedza tās deklarācijas?" raksta kāds mikroblogošanas vietnes twitter lietotājs.

Vēl kāds cits uzsvēris, ka šodien ar deklarācijas iesniegšanu EDS pirmā dienā ir tāpat kā CSDD braucot uz tehnisko apskati gada pēdējā dienā. "Varētu padomāt, ka vienīgā diena gadā, kad iesniegt deklarāciju," norāda viedokļa autors.

Savukārt, kāda dāma atzīmē, ka pārbaudījusi un EDS sistēma patiešām nestrādā. Tiesa, viņa pauž neizpratni par to, vai tiešām iepriekš nevarēja paredzēt, ka lietotāju pieplūdums būs tik liels un šo visu varētu kaut kā atrisināt.

Ziņu aģentūra LETA informē, ka patlaban tiek strādāts pie tā, lai atjaunotu EDS pilnvērtīgu darbību.

VID Sabiedrisko attiecību daļā pastāstīja, ka jau dažas minūtes pēc pusnakts EDS tika reģistrēti 26 500 vienlaicīgu pieslēgumu.

Jāatzīmē, ka iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta, deklarāciju par pagājušo gadu var iesniegt jebkurā laikā līdz 2022. gada 16. jūnijam, sākot no šodienas.

Gadījumos, kad saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā, deklarācija jāiesniedz obligāti līdz šī gada 3. jūnijam. Savukārt, ja kopējie gada ienākumi pārsniedz 55 000 eiro, - līdz 1. jūlijam.

Tāpat kā līdz šim, arī šogad daļai iedzīvotāju gada ienākumu deklarācija ir jāsniedz obligāti un daļa to var darīt brīvprātīgi. VID aicina ikvienu nodokļu maksātāju iesniegt deklarāciju elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).