Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Prezentēs "Rīgas slavenākā grausta" atjaunošanas vīziju

© Raitis Plauks/F64 Photo Agency

Šodien plkst. 10, Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija tiks iepazīstināta ar Rīgā, Marijas ielā 6, esošās ēkas atjaunošanas ieceri, pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Marijas ielas ēka ir vietējās arhitektūras piemineklis, kurš vairāku gadu garumā izpelnījies Rīgas slavenākā grausta titulu. Īpašumu veido zemes vienība 1432 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas piecstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Dzīvojamai ēkai ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve un tās īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma likme.

Ēka pieder Igaunijas pilsonim Tomasam Tolam un Jevgēņijam Petrovam, kurš īpašuma tiesības šī gada sākumā dāvinājumā saņēmis no Ludmilas Baumanes. Uz Tola vārda īpašumtiesības reģistrētas kopš 1997.gada augusta.

Nama saimniekiem pašvaldība vairakkārt ir uzdevusi veikt nepieciešamos ēkas konservācijas darbus un saglabāt visas vēsturiski nozīmīgās ēkas detaļas. Pagājušā gada aprīlī Rīgas dome pieņēma lēmumu, ar kuru uzdeva īpašniekiem izstrādāt un saskaņot Rīgas pilsētas būvvaldē ēkas atjaunošanas būvprojektu minimālā sastāvā. Balstoties uz domes lēmumu, tas ir jāizdara līdz 10.martam.

Tāpat sanāksmē plānota projektu pieteikumu atvēršana pašvaldības līdzfinansējumam kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai.

Konkursā iesniegto darbus komisija izvērtēs jau ceturto gadu pēc kārtas. Gailīte atgādinā, ka 2016.gadā namu īpašnieki ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoja 20 ēkas, bet astoņi īpašnieki restaurēja kādu no ēkas detaļām. Savukārt pagājušajā gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu tika atjaunotas 79 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas. Šogad pašvaldība apstiprinātajiem projektiem budžetā ir rezervējusi 1,2 miljonus lielu līdzfinansējumu.