Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vēstniece apliecinājusi, ka ASV turpinās savu spēku klātbūtni Latvijā

© F64 Photo Agency

ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita šodien tiekoties ar aizsardzības ministru Arti Pabriku (AP) atkārtoti apliecinājusi, ka ASV turpinās savu spēku klātbūtni Latvijā, lai stiprinātu reģionālo drošību, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Amatpersonas pārrunāja ASV spēku klātbūtnes nozīmi reģionā, kopīgas militārās mācības, ASV militārā atbalsta programmas un projektus Latvijā, sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kā arī citus aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus.

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas runāja par Latvijas un ASV pērn parakstīto starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru "Black Hawk" iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Kopš 2014.gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Tāpat ASV sniegusi atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Turpinot ASV operāciju "Atlantic Resolve" februārī Latvijā ieradās aptuveni 150 karavīru no ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3.bataljona, kas ar 13 helikopteru "Black Hawk" atbalstu pilda dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē.