Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Olga Žitluhina izdejos Raini

© f64

«Nezinu, vai šī izrāde ir aktuāla vai nav aktuāla, toties tā noteikti ir svarīga. Mūsu nenormālajā skriešanas laikā ir vērts vēlreiz parādīt to, kas ir labs, un izrāde ir laba,» saka horeogrāfe Olga Žitluhina. Piektdien, 1. martā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma viņas veidotā Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēs balstītā laikmetīgās dejas izrāde Viens un Divi, kurā tiek uzdoti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, tās spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Latvijas valsts simtgades gadā šī izrāde pērn tika uzaicināta pārstāvēt Latviju Baltijas dejai veltītā festivālā IndepenDANCE Zviedrijā, Gēteborgā. Tad horeogrāfe nodomāja, ka būtu grēks šo izrādi nerādīt arī pašu publikai. Vēl viens arguments bijis tas, ka šajā laikmetīgās dejas izrādē piedalās seši dejotāji, un tā ir būtiska atšķirība no citām, kurās var redzēt vienu, divus vai trīs māksliniekus. «Un vēl šī izrāde skar man personiski ļoti būtisku tēmu - kā sievieti atbalsta vīrietis. Nezinu, vai šī izrāde ir aktuāla vai nav aktuāla, toties tā noteikti ir svarīga. Mūsu nenormālajā skriešanas laikā ir vērts vēlreiz parādīt to, kas ir labs, un izrāde ir laba. Jā, tā ir mazliet teatrāla, bet tajā viss ir skaidrs. Nereti saka, ka laikmetīgo deju nevar saprast, bet šajā izrādē visiem viss ir skaidrs, jo tēma ir vienkārša un būtiska,» saka Olga Žitluhina. Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstules tiek uzskatītas par «ļoti saldām», abi dižie rakstnieki viens otru ir dēvējuši tādos mīļvārdiņos, kas mūsdienu cilvēkam ir pat nesaprotami, un katru reizi tiek izdomāts jauns mīļvārdiņš. «No tiem mazajiem mīļvārdiņiem vien var iedvesmoties - tajos ir gan dažādība, gan mīļums, gan dziļums,» saka Olga Žitluhina.

Laikmetīgās dejas izrāde ar pilnu nosaukumu Poētiskās dejas traģēdija «Viens un Divi» - Raiņa un Aspazijas vēstules tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē - tā ilga 35 gadus (1894-1929) un to veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Saraksti par unikālu atzinusi UNESCO programma Pasaules atmiņa, iekļaudama to Latvijas Nacionālajā reģistrā. Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers - Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kura padziļinātās intereses lokā ir drāmas teorija, literatūras vēsture, skatuves mākslas attīstība, arī deja.

Izrāde pirmo reizi tika spēlēta pirms teju pieciem gadiem, un pēc ilgāka pārtraukuma to atkal iespējams noskatīties Latvijā. Laikmetīgās dejas izrāde Poētiskās dejas traģēdija «Viens un Divi» - Raiņa un Aspazijas vēstules spēlēta ne tikai daudzviet Latvijā, bet arī Somijā, Ķīnā un Maķedonijā. Pagājušā gada oktobrī tā pārstāvēja Latviju Baltijas dejai veltītā festivālā IndepenDANCE Zviedrijā, Gēteborgā. Neraugoties uz salīdzinoši ilgo izrādīšanas vēsturi, izrāde joprojām saglabājusi svaigumu, tā mainās līdzi jaunajiem, bet šo gadu laikā jau atpazīstamību ieguvušajiem dejotājiem un horeogrāfiem Annai Novikovai, Agatei Bankavai, Evai Kronbergai, Jānim Putniņam, Ivaram Broničam un Rūdolfam Gediņam. Izrādes mūzikas autori ir Juris Kaukulis un Kaspars Tobis no grupas Dzelzs vilks.

Olga Žitluhina: «Izrādē Viens un Divi tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību»