Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa ierobežo Lemberga tiesības uz aizstāvību

© F64 Photo Agency

Tiesa ir ierobežojusi Ventspils mēra Aivara Lemberga tiesības uz aizstāvību – kamēr prokuratūra pratinājusi vairāk nekā 90 lieciniekus, Lembergam ļauts pratināt vien četrus.

Komentējot Saeimas politiķes un pretkorupcijas ekspertes Ineses Voikas (A/P) apgalvojumus, ka Lembergs un viņa advokāti novilcinājuši tiesas sēdes 527 reizes, Lembergs aicināja atcerēties, kas ir Voika. “Kas ir Voika? Saeimas deputāte - tātad valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu amatu. Kamēr viņa bija Džordža Sorosa, kriminālnoziedznieka, organizācijas vadītāja, tikmēr viņa varēja runāt, ko grib. Bet tagad viņa ir valsts amatpersona, kura ieņem atbildīgu stāvokli, un, pirms viņa ver muti, viņai tomēr vajadzēja pārliecināties, vai viņa runā patiesību,” norādīja Lembergs.

Viņš atgādināja, ka, pēc Voikas sacītā, Lemberga vainas dēļ novilcinātas 527 tiesas sēdes. Taču pēc Rīgas apgabaltiesas oficiālās informācijas, atbildētāja dēļ nav notikušas 78 no teju 1200 sēdēm jeb 7%. “78 ir tas pats kas 527? Vai ir starpība? Tai skaitā slimības dēļ nav notikušas 56 sēdes. [..] Un tas attiecas ne tikai uz Lembergu,” norādīja politiķis.

Pēc viņa sacītā, tiesnešu slimību dēļ nav notikušas 73 sēdes jeb gadā nepilnas divas darbadienas. “Tas nav daudz,” piebilda Lembergs, turpinot, ka savukārt tiesnešu prombūtnes dēļ nav notikušas 200 sēdes. “Tad atbildētāju dēļ nav notikušas 7%, bet tiesnešu dēļ 17%,” skaidroja politiķis.

“Tā kā Voikas apgalvojums, ka 527 sēdes nav notikušas, ir meli, kas pārsniedz patiesību septiņas reizes,” norādīja Lembergs.

Runājot par liecinieku pratināšanu, Lembergs norādīja, ka, pretēji Voikas apgalvojumiem, viņš nav pieteicis 100 lieciniekus. “Nē, Voikas kundze, jūs melojat! 100 lieciniekus pieteica prokurori. Tad kopā pieteica 91 un tad papildus 11. Aizstāvība pieteica 91 liecinieku, bet nopratināti no tiem tika četri. Bet no prokuratūras puses visi, izņemot mirušos,” skaidroja politiķis.

“Uz vienu aizstāvības liecinieku bija 25 prokurora liecinieki. Prokurori atkārtoti pratināja 4 lieciniekus, bet aizstāvība nepratināja nevienu,” uzsvēra Lembergs, turpinot, ka “man tiesa neļāva pratināt apsūdzības lieciniekus, tai skaitā, es neesmu pratinājis nevienu stundu Rūdolfu Meroni, kas ir galvenais liecinieks. Un kopumā man neļāva pratināt 10 lieciniekus. Prokurori pratināja, bet man - atbildētājam nedeva iespēju pratināt lieciniekus tiesu zālē. Kā es varu aizstāvēties, ja es nevaru viņiem uzstādīt jautājumus?” retoriski vaicāja Lembergs.

“Pēc soda izciešanas, ja būs notiesājošs spriedums, es varēšu pratināt? Tāds mums ir tas tiesiskums, bet Voikas izpratnē tas ir ļoti pareizs tiesiskums,” piebilda politiķis. “Tas, ka Voikas kundze ir anti-Lemberga [pozīcijā], ir zināms jau divdesmit gadus. Un viens no šī te kriminālprocesa pasūtītājiem ir Voika &Co,” piebilda politiķis.