Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ēdinātāji par valsts iepirkumiem: restorāniem jāsubsidē ierēdņu kafijas pauzes?

© f64

Latvijas Restorānu biedrība aicina valsts institūciju atbildīgās amatpersonas pārskatīt ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus, turpmāk ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus īstenojot par līgumsummām, kas nav zem produktu, darbaspēka un citu saistīto izmaksu pašizmaksas.

"Par nozares anekdoti jau kļuvuši regulāri valsts iestāžu pieprasījumi par pieciem vai septiņiem eiro vienai personai nodrošināt kafijas pauzes ar sviestmaizēm ar gaļu un zivi, svaigiem augļiem un dārzeņiem, smalkmaizītēm un cepumiem, protams, sulām, ūdeni, kafiju un tēju, kā arī restorāna līmeņa servisu - balti galdauti un viesmīļi, transports uz un no notikuma vietas," sacīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis, uzsverot, ka iepirkumu organizatori tādējādi signalizē, ka dzīvesstila restorāniem jāsubsidē ierēdņu ēdināšanu un jāstrādā zem pašizmaksas.

Biedrībā norāda, ka Latvijas restorāni regulāri saņem piedāvājumus piedalīties cenu aptaujās un iepirkumos par ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu valsts institūcijām un dažādām iestādēm, kuros tiek piemērots zemākās cenas princips. Taču šāda pieeju jau sen neuzskata par labo praksi valstu iepirkumos.

Latvijas Restorānu biedrības biedri ir veikuši detalizētus aprēķinus par dažāda veida ēdināšanas pakalpojumu izmaksām, lai veicinātu iepirkumu rīkotāju izpratni, ko vairākkārtēji nosūtījuši dažādām ministrijām un valsts iestādēm, skaidrojot izmaksu veidošanos, bet atbildes uz šīm vēstulēm nav saņemtas.

Tostarp Latvijas Restorānu biedrība finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV) paudusi satraukumu par skolu ēdināšanu. Proti, patlaban valsts apmaksātās pusdienas vienam skolēnam no pirmās līdz ceturtajai klasei maksā 1,42 eiro dienā. No tiem, atņemot 21% pievienotos vērtības nodokli (PVN), atliek 1,17 eiro, kuros jāiekļauj divi ēdieni - zupa vai deserts, zivs vai gaļas pamatēdiens ar piedevām un salātiem, kā arī dzēriens. Šajā summā ēdinātājam ir arī jāiekļauj pavāru un viesmīļu algas ar visiem nodokļiem, komunālie maksājumi, telpu īres maksas, un produktu pašizmaksa.

Latvijas Restorānu biedrība rosina veikt eksperimentu un lūgt ministriju cilvēkiem praktiski nodemonstrēt, kā to ir iespējams paveikt.

Biedrība dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju. Biedrība sākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu un Ekonomikas ministrijām nozares sakārtošanai. Latvijas Restorānu biedrības mērķu sasniegšanai izveidotas četras darba grupas, kuras strādā sekojošos virzienos - uzņēmējdarbības vides sakārtošana, cilvēkresursi, izejvielas un citi resursi, mārketings un tūristu piesaiste.