Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vēlas ieviest stingrākas prasības mājdzīvnieku turētājiem

© Egons Ansbergs/ F64 Photo Agency

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par stingrākām prasībām mājdzīvnieku turētājiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Arnis Bedikers. Viņš piedāvā mainīt dzīvnieku aizsardzības un dzīvnieku patversmes jautājumus un likumdošanu, nosakot stingrākas prasības mājdzīvnieku turētājiem.

Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka 2018.gada nogale izvērtusies par smagu pārbaudījumu daudzām dzīvnieku aizsardzības biedrībām Latvijā - biedrības un organizācijas ir ieguldījušas milzu enerģiju dzīvnieku glābšanā, ārstēšanā, uzturēšanā un jaunu māju meklēšanā.

Bedikers skaidroja, ka dzīvnieku aizsardzības biedrības ir glābušas un palīdzējušas "tūkstošiem dzīvnieku", nododot tos adopcijā atbildīgiem saimniekiem uz stingriem noteikumiem. Biedrības palīdz mājdzīvnieku saimniekiem ar mīluļu sterilizāciju, čipēšanu un mikročipu reģistrēšanu LDC bāzē.

Šādas aktivitātes reti var manīt dzīvnieku patversmju vidū. Tomēr patlaban pastāv reāli draudi iznīcināt gan dzīvnieku aizsardzības biedrības, gan dzīvnieku glābšanas ideju kā tādu, jo Saeimā tiek virzīti Ministru kabineta noteikumu grozījumi, ka ikvienam glābējam būs obligāti jāreģistrējas par dzīvnieku patversmi, kas, savukārt, uzliek milzu birokrātisko un finansiālo slogu biedrībām, kuras iztiek ar niecīgiem līdzekļiem un cilvēkresursiem, brīdināja idejas autors.

Viņaprāt, laikā, kad situācija ar mājdzīvnieku vairošanu, tirdzniecību un dāvināšanu "labās rokās" valstī ir sasniegusi katastrofas apmērus, ir nepieļaujami cīnīties pret tiem, kas cenšas šo jautājumu sakārtot - pret dzīvnieku aizsardzības biedrībām.

Tā vietā būtu nepieciešams izstrādāt, piemērot un pielāgot objektīvus likumu grozījumus, kas saistās ar mājdzīvnieku uzturēšanu, dāvināšanu un pavairošanu, kā arī prasības gan biedrībām, gan patversmēm. Tāpat būtu nepieciešams piemērot stingrākus mājdzīvnieku turēšanas noteikumus dzīvnieku turētājiem, pavairotājiem, pārdevējiem un dāvinātājiem. Iniciatīvas autora ieskatā būtu jānosaka stingrāki sodi, jāveic pārbaudes, jāsauc pie atbildības par mājdzīvnieku turēšanas nosacījumu pārkāpumiem un to neievērošanu.

Pretējā gadījumā Latvija kļūs par mājdzīvnieku eitanāzija lielvalsti, kur vieni pavairos, dāvinās, pametīs, bet citi būs spiesti eitanazēt tikai tāpēc, lai valsts nepārvērstos par klaiņojošu suņu un kaķu koloniju, pauda Bedikers.