Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Tautas nobalsošanas aģitācijas skrejlapās būs jānorāda, kas tās apmaksājis

© Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, ka cita starpā nosaka, ka tautas nobalsošanas aģitācijas skrejlapās būs jānorāda to apmaksātājs.

Likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" grozījumos iestrādāti vairāki iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīša (VL-TB/LNNK) priekšlikumi.

Likumā noteikts, ka, izplatot biļetenus, grāmatas, skrejlapas un citus iespiedtehnikā izgatavotus aģitācijas izdevumus, kas nav preses izdevumi, izdevumā skaidri un nepārprotami būs jānorāda, ka tā ir aģitācija pirms tautas nobalsošanas, aģitācija par likuma ierosināšanu vai aģitācija par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu. Tāpat būs jānorāda, kurš aģitācijas veicējs šo aģitāciju apmaksājis un kāda ir šā izdevuma tirāža.

Ja iespiedtehnikā izgatavotie aģitācijas izdevumi tiks izplatīti, izmantojot tikai pasta pakalpojumus, aģitācijas veicējam vai tā pilnvarotajai personai līgumu par aģitācijas materiālu izplatīšanu būs jāslēdz tieši un nepastarpināti tikai ar pasta pakalpojumu sniedzēju.

Aģitācijas pirms tautas nobalsošanas, aģitācijas par likuma ierosināšanu un aģitācijas par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu materiālu izvietošanai publiskās vietās būs jāpiemēro Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma attiecīgo pantu noteikumi.

Tautas nobalsošanas dienā, kā arī dienu pirms tautas nobalsošanas būs aizliegta aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā, paredz atbalstītie grozījumi.