Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomikas ministrs: Latvija joprojām vēlas iegādāties "Gazprom" piederošā "Conexus" akcijas

© F64

Krievijas gāzes koncernam "Gazprom" piederošo dabasgāzes pārvades sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju iegādei tiek izskatīti vairāki varianti, intervijā aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

"Viss, ko varu atklāt, - šis jautājums tiek risināts. Es nevaru atklāt, kā darījums varētu notikt, jo tas var ietekmēt tā būtību. Katrā ziņā tiek apskatīti visi iespējamie varianti. Galvenais ir ekonomiskais labums un nākotnes perspektīvas," sacīja ministrs.

Vienlaikus Nemiro norādīja, ka viņš ar esošo situāciju ir iepazinies, atzīstot, ka Eiropas Savienības normas nepieļauj, ka gāzes sadales uzņēmuma un pārdevēja akcionāru vidū ir viens un tas pats akcionārs.

Patlaban "Gazprom" pieder akcijas gan uzņēmumā "Conexus", gan uzņēmumā AS "Latvijas gāze". Tomēr atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām, "Conexus" īpašnieki nevar būt ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem saistītas personas.

Pērn pavasarī iepriekšējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (JV) atzina, ka Latvija ar "Gazprom" nevar vienoties par nosacījumiem, kādā veidā valsts varētu iegūt Krievijas gāzes koncernam piederošās "Conexus" daļas.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.