Par piektdaļu samazina Okupācijas muzeja izdevumus

Okupācijas muzeja biedrība (OMB) savā kārtējā sapulcē 17.jūlijā sakarā ar sarežģītiem ekonomiskiem apstākļiem un neskaidrību par iespējām pēc iecerētā grafika attīstīt jauno muzeja piebūvi jeb tā saukto ''Nākotnes namu" nolēma šī gada otrajā pusgadā samazināt muzeja izdevumus par 20,8 %.

OMB atbalstīja Okupācijas muzeja direktores Gundegas Micheles izstrādāto taupības plānu, kas paredzēja no jūnija līdz decembrim tērēt 126 280 latus, salīdzinot ar 159 563 latiem, kas tika iztērēti pirmajā pusgadā.

Vienlaikus OMB apsprieda rīcības iespējas gadījumā, ja dažādu apstākļu - tostarp valdības un pašvaldības nepietiekamu līdzfinansējuma dēļ - kavētos ''Nākotnes nama'' projekts. Okupācijas muzeja pārstāve nama paplašināšanas un pārbūves jautājumos, arhitekte Maija Sinka izklāstīja iespējas, kā remontēt esošo muzeja namu.

Vienkāršākajā variantā esošo muzeja ēku varētu siltināt un uzlabot tās ventilāciju, novēršot vairākkārt piedzīvotas neadekvātas temperatūras svārstības – telpu pārkaršanu vasarā un lielu aukstumu ziemā. Ar plašāku remontu būtu iespējams esošā muzeja korpusā izvietot lielāku ekspozīciju skaitu. Abos gadījumos, kā skaidroja Sinka, būtu zināmas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu, ar priekšnoteikumu, ka būs iespējams attiecīgs valsts līdzfinansējums.

Tomēr ''Nākotnes nama'' projekta vadītājs Valters Nollendorfs norādīja uz vairākiem pozitīviem notikumiem, tostarp progresu muzeja atrašanās vietas, Strēlnieku laukuma, detaļplānojuma attīstīšanā, sarunām ar Kultūras ministriju un Rīgas domes interesi attīstīt Strēlnieku laukumu līdz 2014.gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

OMB pēc Nollendorfa ziņojuma atbalstīja rezolūciju, kas pasvītroja, ka ''Nākotnes nams'' ir pamats muzeja turpmākai attīstībai un atgādināja par valdības pienākumiem un saistībām sakarā ar 2006.gadā pieņemto ''Likumu par Okupācijas muzeju''.

Biedrība noraidīja priekšlikumu uzlabot muzeja finanses, prasot ieejas maksu divu latu apjomā no parastiem apmeklētājiem (līdz šim apmeklējums ir bez maksas visiem). Tomēr OMB vienojās, ka muzeja vadība var eksperimentēt ar veidiem, ka aktīvāk ievākt ziedojumus no apmeklētājiem

OMB atbalstīja priekšlikumu ieņēmumu uzlabošanas nolūkos nodot Okupācijas muzeja autostāvvietas koncesijā.

Sakarā ar iespēju, ka ''Nākotnes nama'' projekts varētu kavēties, OMB arī apspriede nepieciešamību precīzāk izdalīt un uzskaitīt ''Nākotnes namam'' ziedoto līdzekļu izmantošanu paralēli muzeja ikdienas darbībai, lai ziedotājiem, kas naudu devuši konkrētiem mērķiem un nākotnes ekspozīciju attīstīšanai, būtu skaidrība, ka tā tiek izmantota viņu ziedojumu mērķiem.

OMB priekšsēdētājs Peteris Bolšaitis atgādināja, ka 2008.gadā likās, ka ''Nākotnes nama'' projekts strauji virzīsies uz priekšu un muzeja dienišķā darbība un esošo ekspozīciju attīstības darbi saplūda ar darbiem ''Nākotnes nama'' projektam, dažkārt pat izmantojot vienu un to pašu muzeja darbinieku abiem mērķiem.

''Nākotnes nams" paredz vērienīgu piebūvi esošajam Okupācijas muzeja namam, kuru zīmējis arhitekst Gunārs Birkerts. Jaunā ēka arī iekļautos plānotā totalitārisma upuru memoriālajā ansamblī, ko plānots celt Strēlnieku laukumā.

Nākamā OMB sapulce paredzēta 2011.gada janvārī.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais