Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lietuvas Bankai nav ziņu par "Swedbank" saistību ar naudas atmazgāšanu

© F64 Photo Agency

Lietuvas centrālajai bankai nav ziņu par to, ka "Swedbank" būtu iesaistīta naudas atmazgāšanā, savukārt Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde norādījusi, ka žurnālistu izmeklēšanas materiālos minētie fakti ir jāpārbauda.

Lietuvas Bankas paziņojumā norādīts, ka "Swedbank" klientiem nav pamata bažām un ka centrālā banka neuzskata, ka varētu tikt ietekmēta Lietuvas banku sistēma.

"Lietuvas Bankai nav informācijas par to, ka "Swedbank" būtu iesaistīta naudas atmazgāšanas transakcijās. To pašu apstiprinājušas Igaunijas un Zviedrijas uzraudzības iestādes," paziņojumā uzsvēris Lietuvas Bankas Uzraudzības dienesta direktors Vītauts Valvonis.

"Mēs uzmanīgi vērojam situāciju un mēs to izvērtēsim sadarbībā ar citu valstu tiesībsargājošajām institūcijām un tiesībsargājošajām struktūrām. Ja būs nepieciešams, mēs rīkosimies," piebildis Valvonis.

Lietuvas Banka norādījusi, ka tā pirms gada izvērtējusi to, kā "Swedbank" ievēro tiesiskos aktus cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

"Pārbaudes rezultāti ietver zināmas neatbilstības procedūrām, tāpēc Lietuvas Banka izteica brīdinājumu "Swedbank" un uzdeva tai labot konstatētos trūkumus," sacīts Lietuvas centrālās bankas paziņojumā. Tajā norādīts, ka "Swedbank" noteiktajā laikā trūkumus novērsusi.

""Swedbank" klientiem bažām nav iemeslu. Mēs neparedzam, ka tam būs ietekme uz valsts banku sistēmu," piebildusi Lietuvas Banka.

Savukārt Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests paziņojis, ka trešdien lūdzis Zviedrijas varas iestādēm informāciju saistībā ar apgalvojumiem, ka "Swedbank" varētu būt saistīta ar naudas atmazgāšanu bankā "Danske Bank".

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcija norādījusi, ka mediju publiskotā informācija jāpārbauda uzraudzības institūcijām, un ka tā automātiski neuzskata, ka banka, kurā ienākuši maksājumi, kas saistīti ar naudas atmazgāšanas lietu, ir pastrādājusi pārkāpumu.

Jau ziņots, ka Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš trešdien preses konferencē sacīja, ka ziņas par "Swedbank" iespējamu izmantošanu naudas atmazgāšanā ir pagātne un banka par to jau ir sodīta.

Putniņš stāstīja, ka FKTK izskanējušo informāciju pārrunās ar banku, tomēr, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, "tās ir pagātnes lietas".

"FKTK jau ir sodījusi "Swedbank" par iekšējās kontroles trūkumiem, tomēr patlaban banka ir novērsusi visus iepriekš konstatētos trūkumus. Turklāt "Swedbank" ir noslēgusi procesu, kā rezultātā no bankas tika slēgti nerezidentu konti. Ja izrādīsies, ka daļa no "Danske Bank" līdzekļiem būs saistīta ar naudas atmazgāšanu, tad būs jāvērtē, cik vēl bankas ir iesaistītas," pauda Putniņš.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka informācija par "Swedbank" ir jāpārbauda. "Jebkurš noziegums ir jāizmeklē, vienalga, kad tas ir noticis," uzsvēra Kariņš.

FKTK 2016. gadā piemēroja "Swedbank" 1,4 miljonu eiro sodu par pārkāpumiem klientu darījumu kontrolē.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas Zviedrijas televīzijas izmeklēšanā bija Latvijas partneris, publicējis materiālu, norādot, ka starp "Danke Bank" un "Swedbank" Baltijas filiālēm notikuši aizdomīgi pārskaitījumi 2007.-2015.gadā. Aizdomīgo pārskaitījumu kopsumma bija 5,8 miljardi ASV dolāru.