Valsts uzņēmumi šogad budžetā ieskaitījuši 95 miljonus latu

Šā gada sešos mēnešos budžeta ieņēmumi no dividendēm no valstij piederošajiem uzņēmumiem par 2009.gada peļņu bijuši 95 miljoni latu, kas ir par 33,5 miljoniem latu jeb 54,5% vairāk nekā plānots, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Plānotie ieņēmumi pirmajā pusgadā bija bija 61,5 miljoni latu.

Lielākos maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu (par 2009.gada peļņu) veica Latvijas Banka - 37,2 miljonus latu, AS "Latvenergo"- 20,2 miljonus latu, VAS "Latvijas Valsts meži" - 20 miljonus latu, SIA "Lattelecom" - 14,7 miljonus latu.

Uzņēmumiem, kuros valstij pieder kapitāla daļas par 2009.gadu, ir jāveic maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu 80% apmērā no tīrās peļņas, savukārt valsts kontrolētajām kapitālsabiedrībām par 2009.gadu minimālā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa ir 50%, ja likumā "Par valsts budžetu 2010.gadam" nav atšķirīgs maksājums.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2010.gadam" "Latvenergo" ir jāieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu (ieņēmumus no dividendēm) 100% apmērā no kapitālsabiedrības rīcībā palikušās tīrās peļņas un "Latvijas Valsts mežiem" ir jāieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu (ieņēmumus no dividendēm) 100% apmērā no kapitālsabiedrības rīcībā palikušās tīrās peļņas, vienlaikus nosakot, ka "Latvijas Valsts mežiem" šis maksājums nepārsniedz 20 miljonus latu.

Latvijas Banka saskaņā ar likumu veic maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu 50% apmērā no pārskata gadā gūtās peļņas. Valstij pieder 51% SIA "Lattelecom" akciju, attiecīgi arī tāds maksājuma apmērs.

Salīdzinājumam, 2009.gadā lielākos maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu (par 2008.gada peļņu) veica "Latvijas Valsts meži" - 46,7 miljonus latu, Latvijas Banka - 26,7 miljonus latu, "Lattelecom" - 16,9 miljonus latu, "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" - 16,8 miljonus latu, "Latvenergo" - 13 miljonus latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.