Rekordliels ātrās palīdzības izsaukumu skaits

© Kaspars Krafts, f64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki aizvadītajā diennaktī saņēmuši rekorlielu izsaukumu skaitu - 1520, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Vidēji darba dienās izsaukumu skaits ir apmēram 1200 - 1300.

"Karstajā laikā daudziem cilvēkiem saasinās hroniskās saslimšanas, netrūkst arī pārkaršanas gadījumu,'' skaidroja Bukša.

NMPD aizvadītajā diennaktī saņēmis 26 izsaukumus, kuros konstatēts karstuma dūriens, kā arī ķermeņa pārkaršana. Tas skāris arī mazus bērnus un vecāka gadagājuma cilvēkus. Deviņi cilvēki nonākuši slimnīcā.

''Neiepriecinoša aizvadītajā diennaktī ir arī slīkšanas gadījumu statistika," atzina Bukša, norādot, ka saņemti seši izsaukumi. Kāds 24 gadus jauns vīrietis Tukumā, dīķī pie stadiona, ir izglābts, bet noslīkuši pieci cilvēki.

Savukārt kāds 29 gadus jauns vīrietis guvis ļoti smagas muguras traumas, jo kādā ūdenskrātuvē Smiltenes pagastā lecis uz galvas ūdenī, bet šī vieta izrādījusies sekla. Šis šogad ir jau sestais tāda veida gadījums, informēja NMPD pārstāve.

Bukša akcentēja, ka ļoti daudzi nelaimes gadījumi saistās ar alkohola lietošanu un aicina cilvēkus būt apdomīgākiem, gan peldoties ūdenī, gan uzturoties atklātā saulē: ''Labāk ir nevis pārkarst un pēc tam ārstēties slimnīcā, bet gan uz upi vai jūru iet vakarpusē, kad karstums ir nedaudz mazinājies.''

Aizvadītajā diennaktī NMPD saņēmis 15 izsaukumus no kukaiņu - lapseņu, iršu, bišu - dzēlieniem cietušajiem, no kuriem pieci hospitalizēti. ''Kodumi ne reti mēdz būt ļoti alerģiski un sekas ir smagas, pat smakšana, nātrenes pa visu ķermeni,'' skaidro NMPD pārstāve.

Jau ziņots, ka paaugstināto kukaiņu aktivitāti NMPD skaidro ar ūdens trūkumu arī kukaiņu organismā, kas tos padara agresīvākus, savukārt kukaiņu indi - toksiskāku.

Aizvadītajā diennaktī Latgalē divus cilvēkus sakodušas čūskas. Maltas pagastā mājas pagalmā čūska iekodusi pēdā mazam bērnam, bet Viļānos pie upes - potītē kādai 21 gadus vecai sievietei.

Jau rakstīts, ka karstais laiks šovasar Latvijā saglabāsies līdz pat augusta vidum, kad gaisa temperatūra būs aptuveni plus 25 grādi pēc Celsija skalas vai pat vairāk.

Šonedēļ līdz pat svētdienai saglabāsies liels karstums, kad gaisa temperatūra būs no plus 26 līdz plus 32 grādiem.