Rīkos onkoloģisko pacientu rehabilitācijas nometni "Spēka avots"

No šodienas līdz 23.jūlijam notiks pirmā "Dzīvības koka" organizētā onkoloģisko pacientu rehabilitācijas nometne "Spēka avots", aģentūru LETA informēja "Dzīvības koka" projektu vadītāja Juta Šteinerte.

Jau otro gadu onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" organizē psihosociālās rehabilitācijas nometnes cilvēkiem, kuri pārcietuši vēzi.

Pirmajā nometnē aicinātas pieteikties sievietes, kuras pārcietušas krūts vēzi un ir gatavas atrast sevī spēku, lai pilnvērtīgi turpinātu dzīvot.

Vēzis ir slimība, kas ienes jūtamas korekcijas ierastajā dzīves ritmā. Parasti pirmās sajūtas ir nolemtība, savukārt tuvinieki nezina, kā palīdzēt. Viens ir ārstēt slimību - diagnoze, operācija, ķīmijas vai staru terapija, pavisam kas cits - iemācīties sadzīvot ar domu, ka "man ir vēzis, bet dzīve turpinās". Kā atzīst pagājušā gada nometņu dalībnieces, tad pats svarīgākais ir saprast, ka "esam normālas sievietes un mūsu dzīve tagad tikai pa īstam sākas".

Latvijā katru gadu pirmo reizi vēzi diagnosticē apmēram 10 000 cilvēku. Savukārt krūts vēzis ir viena no izplatītākajām onkoloģiskajām slimībām sievietēm - ar to katru gadu saslimst apmēram 1000 sieviešu. Tomēr jānorāda, ka ļaundabīgais audzējs, atklāts agrīnā stadijā, ir ārstējams un izārstējams.

"Dzīvības koks" uzskata, ka tieši psihosociālā rehabilitācija ir svarīgs posms, lai cilvēks atrastu sevi, iemācītos sadzīvot ar sevi un spētu palīdzēt citiem. "Psihosociālā rehabilitācija ir neatņemama vēža ārstēšanas sastāvdaļa. Tai būtu jāsākas jau ar brīdi, kad tiek paziņota diagnoze," uzskata pacientu biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja Daina Mezīte. Viņa arī norāda, ka pagājušā gada pieredze parāda, ka šādas nometnes un programmas ir patiešām nepieciešamas, tās dod ticību dzīvei.

Nometne ilgs piecas dienas. Tajā paredzēti lekciju kursi, mākslas un grupu terapijas, speciālistu konsultācijas un uztura mācība, aktīva dzīvesveida nodarbības un citi pasākumi.

Otra nometne "Spēka avots" paredzēta no 8.augusta līdz 13.augustam. Tiek plānota arī pagājušā gada nometņu "Spēka avots" dalībnieku tikšanās.