Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NRA SKAIDRO, kādas izmaiņas gaidāmas veselības aprūpē pēc "Brexit"

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Gadījumā, ja vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības netiks panākta, Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) Lielbritānijā būs derīga tikai līdz 29. martam, informē Nacionālais veselības dienests. Tāpat no 30. marta Latvijas iedzīvotāji Lielbritānijā vairs nevarēs izmantot īpašās veidlapas jeb S1 un S2 izziņas, kas ļauj atsevišķos gadījumos saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi citā Eiropas valstī.

Līdzīgi kā citas jomas, arī veselības nozare pašlaik ir pakļauta Brexit. Ja līdz Brexit brīdim izstāšanās līgums nestājas spēkā, sākot ar 2019. gada 30. martu Lielbritānija ir tiesīga vienpusēji un neatkarīgi veidot imigrācijas politiku. Šādā gadījumā Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesību regulējumu ir grūti paredzēt. Pašlaik Latvijas iedzīvotāji jau ir informēti par to, ka, iespējams, nedarbosies EVAK kartes. Ja netiek panākta vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos un ar to saistītām izmaiņām, tad Latvijas izsniegtu Eiropas veselības apdrošināšanas karti Lielbritānijā nebūs iespējams izmantot. Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus, kuri pēc 29. marta plāno doties uz Lielbritāniju, izvērtēt nepieciešamību un iespējas iegādāties privāto ceļojuma apdrošināšanu neatliekamās un nepieciešamās medicīniskās palīdzības saņemšanai. «EVAK karti joprojām iespējams izmantot, īslaicīgi uzturoties Eiropas Savienības dalībvalstīs, un tā apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem,» stāsta Nacionālajā veselības dienestā. Gada laikā EVAK Lielbritānijā izmanto neliels cilvēku skaits, ņemot vērā, ka uz Lielbritāniju gan apciemot tur dzīvojošos radus, draugus vai vienkārši ceļojumā Latvijas iedzīvotāji dodas pietiekami bieži. Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka 2017. gadā Lielbritānija ir nosūtījusi Latvijai 190 rēķinus par kopējo summu aptuveni 310 000 eiro, no kuriem 85 procenti rēķinu (kopsummā par 255 000 eiro) ir par pakalpojumiem, kas saņemti, uzrādot EVAK.

Taču veselības aprūpi iedzīvotāji saņem ne tikai saistībā ar EVAK karti, kas vairāk ir domāta kā drošības spilvens neatliekamās situācijās, atrodoties citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Veselības aprūpes pakalpojumus arī nodrošina S1 un S2 veidlapas (apliecina personas tiesības citā Eiropas Savienības valstī saņemt no valsts budžeta apmaksātus konkrētus plānveida veselības aprūpes pakalpojumus). Nacionālajā veselības dienestā Neatkarīgajai apliecina, ka situācijā, ja Lielbritānijai nav izstāšanās līguma no ES un ja netiks panāktas kādas citas Eiropas līmeņa vienošanās, sākot ar 2019. gada 30. marta Eiropas sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinācijas regulas vairs nebūs spēkā, attiecīgi arī uz Lielbritāniju izsniegtās S1 un S2 veidlapas zaudēs savu spēku.

Tomēr pagājušajā nedēļā valdība apstiprināja grozījumus, ka Lielbritānijas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri Latvijā līdz šā gada 29. martam būs uzturējušies un legāli nodarbināti, - līdz 2020. gada 21. decembrim būs tiesības uz valsts apmaksāto veselība aprūpi. Bet kā būs Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā? Veselības ministrijā izsaka cerību, ka briti rīkosies labvēlīgi attiecībā pret Latvijas iedzīvotājiem, kuri tur strādā un maksā nodokļus, un nodrošinās šīs sociālās garantijas arī veselības aprūpē.

Briti un EVAK

2017. gadā Lielbritānija nosūtījusi Latvijai 190 rēķinus par kopējo summu 310 000 eiro, no kuriem 85% rēķinu ir par pakalpojumiem, kas saņemti, uzrādot EVAK

Avots: Nacionālais veselības dienests