Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

IZM nav saņēmusi Rīgas domes iesniegumu par vairāku skolu slēgšanu un apvienošanu

© F64 Photo Agency

Plānu Rīgā slēgt un apvienot vairākas izglītības iestādes Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vērtēs tikai pēc skolu tīkla sakārtošanas lēmuma pieņemšanas Rīgas domē, skaidroja IZM.

Atbilstoši Izglītības likumam, vispārējās izglītības iestāžu dibināšana, reorganizācija un slēgšana, saskaņojot to ar ministriju, ir pašvaldību kompetence. Līdz ar to arī lēmumus par vispārējās izglītības iestāžu tīkla pilnveidi var pieņemt tikai pašvaldība. Savukārt ministrijas funkcija minētā Izglītības likuma panta kontekstā ir saskaņot pašvaldību kā izglītības iestāžu dibinātāju lēmumus par izglītības iestādes dibināšanu, reorganizāciju un slēgšanu.

Ministrija līdz šim brīdim nav saņēmusi Rīgas domes iesniegumu par tās dibināto izglītības iestāžu reorganizāciju vai slēgšanu. Ministrija izvērtējot tikai konkrētos pašvaldību lēmumus par izmaiņām skolu tīklā.

Ja tiks saņemts pašvaldības iesniegumu ar lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju vai likvidāciju, ministrija vērtēs pašvaldības sniegto lēmuma pamatojumu, tai skaitā iepazīsies ar informāciju par izglītības iestāžu darba kvalitāti, izglītības pieejamību, transporta nodrošinājumu, izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepciju novadā un iesaistīto pušu (izglītojamo, pedagogu, vecāku) informētību un viedokļus.

Kā ziņots, Rīgā plānots slēgt divas izglītības iestādes, apvienot astoņas skolas, savukārt vēl par divu skolu likteni tiks lemt pēc gada, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Domē skaidroja, ka Rīgas domes Izglītības iestāžu tīkla optimizācijas komisija lēmusi turpmāko trīs gadu laikā apvienot skolu resursu, lai "nodrošinātu kvalitatīvas pamatizglītības pieejamību galvaspilsētas apkaimēs, attīstītu skolu mācību vides modernizēšanu, veicinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu vidusskolās, kā arī vienlaikus risinātu pirmsskolas izglītības pieejamību apkaimēs".

Juglas apkaimē Rīgas Ezerkrastu pamatskola, kas atrodas Malienas ielā 89, tiks apvienota ar Rīgas Juglas vidusskolu, kas atrodas Kvēles ielā 64, mācību procesam turpmāk notiekot abu skolu ēkās.

Ziepniekkalnā iecerēts izveidot jaunu Ziepniekkalna vidusskolu, apvienojot Ziepniekkalna sākumskolu, kas atrodas Īslīces ielā 4, ar Rīgas 94.vidusskolu, kas atrodas Ozolciema ielā 26. Mācības tiktu turpinātas abās ēkās.

Purvciemā Rīgas 60.vidusskolu plānots apvienot ar Rīgas Klasisko ģimnāziju, kas atrodas Purvciema ielā 38. Arī šī skola mācību procesu turpinās divās ēkās.

Čiekurkalnā, izvērtējot Rīgas 37.vidusskolas un Rīgas Jāņa Poruka vidusskolas resursus, pašvaldībā secināts, ka abās skolās ir optimāls skolēnu skaits, lai apkaimē tiktu veidota viena, spēcīga, moderna pamatskola. Patlaban plānots abās izglītības iestādēs skolēniem ļaut pabeigt mācības vidusskolas klasēs. Jautājums par apkaimes pamatskolas izveidi atkārtoti tiks skatīts pēc gada.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu mācība plāna īstenošanu un konkurētspējīgu pedagogu darba samaksu, skolas ar nelielu skolēnu skaitu un klašu piepildījumu tiks slēgtas, nododot to mācību programmu realizēšanu citās skolās. Rīgas 7.pamatskolas izglītības programmas īstenošanu plānots nodot Rīgas 31.vidusskolai, savukārt Rīgas 29.vidusskolas izglītības programmas īstenošanu pārņems Rīgas 46.vidusskola.

Vienlaikus minētajā komisijas sēdē tika nolemts izvērtēt vidusskolas tīkla attīstību atbilstoši tajās īstenotajai izglītības pakāpei.

Tāpat paredzēts Rīgas 5.internātpamatskolai-attīstības centram pievienot Rīgas Sanatorijas internātpamatskolu. Mācības process notiks Brīvības gatvē 384a, bet atbrīvotajā ēkā Stokholmas ielā 24 no 2019.gada 1.septembra tiks atvērtas pirmsskolas izglītības grupas.

Lai nodrošinātu plašākas iespējas interešu izglītības programmu realizācijai, iecerēts pilnveidot arī bērnu un jauniešu interešu centrus (BJC). Tā, piemēram, tiktu apvienoti BJC "Altona", "Kurzeme" un "Zolitūde", BJC "Mīlgrāvis" plānots apvienot ar BJC "Laimīte", savukārt BJC "Bolderāja" apvienot ar Rīgas 19.vidusskolu, bet Bērnu un jauniešu vides izglītības centru "Rīgas Dabaszinību skola" apvienos ar Rīgas Jauno Tehniķu centru. Nodarbības tiktu turpinātas līdzšinējās telpās.

Plānots apvienot arī Bērnu un jaunatnes sporta skolu "Rīdzene" ar Rīgas 3.Bērnu un jaunatnes sporta skolu, saglabājot līdzšinējās nodarbību norises vietas.

Par izglītības iestāžu reorganizāciju vēl jālemj Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja, bet galīgo lēmumu pieņems Rīgas domes sēdē.