Miruša dēla māte cīnās par taisnību

© F64

28 gadus vecais daugavpilietis Jevgēnijs Mihailovs pagājušā gada augustā nomira savās mājās.

Vairāk nekā trīs gadus viņš regulāri apmeklēja ārstus, arī kardiologus, jo viņam bija sirds veselības problēmas. Tomēr ne reizi viņš netika ievietots slimnīcā uz pārbaudēm, pat ne tad, kad pēdējā savas dzīves mēnesī zaudēja samaņu uz ielas. Ārsts pateica: atnāciet pēc sešām nedēļām. Pēc divām nedēļām jaunais vīrietis jau bija miris. Jevgēnija māte Brigita Mihailova nespēj samierināties ar dēla nāvi un īpaši ar ārstu bezdarbību. Veselības inspekcija ir konstatējusi ārstu kļūdas, taču sodījusi tos ar neizprotamiem naudas sodiem – pārdesmit latiem. Tagad lietu šķetināt uzsākusi prokuratūra.

28 gadus vecais daugavpilietis Jevgēnijs Mihailovs pagājušā gada augustā nomira savās mājās. Vairāk nekā trīs gadus viņš regulāri apmeklēja ārstus, arī kardiologus, jo viņam bija sirds veselības problēmas. Tomēr ne reizi viņš netika ievietots slimnīcā uz pārbaudēm, pat ne tad, kad pēdējā savas dzīves mēnesī zaudēja samaņu uz ielas. Ārsts pateica: atnāciet pēc sešām nedēļām. Pēc divām nedēļām jaunais vīrietis jau bija miris.

"Mammu, es mirstu," tie bija pēdējie vārdi, ko daugavpilietei Brigitai Mihailovai pa telefonu sacīja viņas 28 gadus vecais dēls Jevgēnijs Mihailovs. Dažas minūtes pēc tam viņš jau bija miris. Ja dēls nekad nebūtu vērsies pie ārstiem, mamma saprastu, kāpēc viņam nevarēja palīdzēt, taču Jevgēnijs gandrīz trīs gadus bija profesionālu mediķu, kardiologu uzraudzībā, tajā pašā laikā viņš ne reizi netika ievietots slimnīcā uz pārbaudēm, pat ne tad, kad pēdējā savas dzīves mēnesī zaudēja samaņu uz ielas.

Jevgēnija māte nespēj samierināties ar dēla nāvi un īpaši ar ārstu bezdarbību. Veselības inspekcija ir konstatējusi ārstu kļūdas, taču sodījusi iesaistītos mediķus ar naudas sodiem – 20–60 latiem. Tagad lietu uzsākusi šķetināt prokuratūra.

Sirds sāpēja dēlam, tagad – mātei

Jevgēnija mamma Brigita uztic Neatkarīgajai savu sāpju pilno stāstu, jo neviens viņai nespēs atdod miesīgo dēlu, taču kā jebkura māte viņa vēlas panākt taisnību. Šāgada 9. augustā apritēs gads, kopš viņas dēla vairs nav.

"Tas bija 2007. gadā, kad dēlam parādījās sāpes sirdī. Tā kā pierakstīšanās pie kardiologa vietējā poliklīnikā bija iespējama tikai divas nedēļas iepriekš un pieņemšana vairākkārt tika atlikta, es pierakstīju dēlu Daugavpils centrālajā poliklīnikā pie ārsta Arčila Gersamijas, protams, ar ģimenes ārstes nosūtījumu. Gandrīz trīs gadus dēls gāja uz pieņemšanām pie ārsta, taču tikai tagad man ir skaidrs, ka tā bija tikai staigāšana, jo praktiski nekādas ārstēšanas nebija, izņemot ambulatoro izmeklēšanu un dārgas konsultācijas," stāsta Brigita Mihailova, "ne reizi Žeņu nenosūtīja uz slimnīcu uz padziļinātiem izmeklējumiem." Jevgēnijam bija konstatētas sirds darbības problēmas – bradikardija, palēnināta sirds darbība, kādreiz kādā sarunā tika minēts, ka viņam varētu būt nepieciešams kardiostimulators.

Liktenīgā vasara

Pavisam slikti Jevgēnijs sāka justies pagājušā gada jūnijā. "Viņam parādījās aizdusa, kļuvi grūti staigāt. Tovasar viņš kārtējo reizi bija pie ārsta un viņš izrakstīja medikamentus Cordaron, pie tam norādot, ka tās jālieto pastiprinātā režīmā. Es domāju, ka šīs zāles tikai pasliktināja dēla veselības situāciju, jo parādījās tādas lietas, kuru iepriekš nebija, – trokšņi plaušās, vēl grūtāk bija elpot," stāsta Brigita. Līdz 20. jūlijā pagājušovasar uz ielas Jevgēnijs zaudēja samaņu un nokrita uz ielas, sasitot galvu. Kad viņš atguvās, ar taksometru devās uz slimnīcas traumpunktu, kur viņam uzlika tikai pārsēju pārsistajai uzacij. Māte saka: "Jā, viņš nemēdza sūdzēties, vienmēr man teica: mamma, es pats, bet tagad es jūtu sirdsapziņas pārmetumus, ka nestāvēju viņam visu laiku blakus, nebiju uzstājīga... Kāpēc slimnīcā neviens gados jaunam vīrietim nepajautā, no kā viņš uz ielas noģībis?"

Tajā pašā nedēļā Brigita dēlu atkal pierakstījusi pie kardiologa. "Viņš vienkārši pateica, lai zāles vairs nedzer, lai aiziet pie ģimenes ārsta, bet pie viņa pierakstās pēc sešām nedēļām, kad zāles būs izgājušas no organisma... un tad paskatīsimies. Kā tad medicīnas zinātņu doktors varēja nezināt, ka šim medikamentam ir blakus iedarbība uz plaušām, kas arī mana dēla gadījumā reāli pierādījās. Es tikai pēc tam izlasīju medikamenta anotācijā, kādos gadījumos to norīko un kādos ir stingri aizliegts to lietot, un abos gadījumos tās ir sirds slimības un sliktākajā gadījumā var radīt smagus elpošanas traucējumus," atklāj Žeņas māte. Viņa arī jautā: vai tas ir normāli, ka ārsts, kura pacients noģībst uz ielas, iesaka iet mājās un atnākt pēc sešām nedēļām?

Nesagaidīja slimnīcu

Diemžēl Žeņa šo brīdi nesagaidīja, jo pēc divām nedēļām jaunais vīrietis jau bija miris. Jevgēnijs Mihailovs pagājušā gada augustā nomira savās mājās. Taču pavisam dažas dienas pirms savas nāves dēls vēlreiz bija ārsta, turklāt diviem! Proti, nesamierinoties ar viena kardiologa lēmumu, mamma viņu pierakstīja pie cita slimnīcas kardiologa Jurija Gordina. 7. augustā Jevgēnijs bija pie viņa vizītē un ārsts uzskatīja, ka vīrietis jāievieto slimnīcā no 10. augusta, un lūdza, lai viņš aiziet pie ģimenes ārstes pēc norīkojuma. To Jevgēnijs arī izdarīja.

"Tās dienas vakarā man bija sarunāts ar dēlu satikties, un, kad es ieraudzīju, kā viņš iet... Viņš vispār vairs nevarēja paiet, pie katriem pāris soļiem apstājās..." atceras Brigita, "diemžēl viņa sirds bija tā nogurusi un neizturēja."

Nākamajā dienā pēc ārstu apmeklējuma Jevgēnijs neesot izgājis no mājas, nodarbojās ar savām lietām mājās un jutās normāli. Brigita svētdien nolēma apciemot savus radiniekus un tad 11 no rīta saņēma zvanu no dēla, kas teica, ka viņam palicis slikti, pareizāk sakot, viņš pat nevarēja neko pateikt, tikai sēca. Mamma izsauca ātro palīdzību un steidzās pati mājās, jo saprata, ka dēls nespēs atvērt durvis ārstiem. "Es saņēmu vēl vienu zvanu no dēla, un viņš teica: mammu, es mirstu..., viņš saprata, ka tās ir beigas," mammas balss aizlūst. Ārsti nevarēja iekļūt dzīvoklī un atrada viņu jau mirušu, sēžam uz grīdas pie gultas...

Jevgēnijs bija gudrs, darbīgs jauns cilvēks, pirms pieciem gadiem absolvējis augstskolu, iegūstot uzņēmējdarbības vadības bakalaura grādu. Viņš izveidoja pilsētas interneta portālu citynews.lv.

Ko saka inspekcija?

Jevgēnija mātei Veselības inspekcija (VI) atbildē raksta: 8. janvārī pabeigta jūsu dēlam sniegtās medicīniskās aprūpes kvalitātes izvērtēšana. Ekspertīzes laikā konstatēts, ka trīs ārsti (ģimenes ārste, divi kardiologi) ir pieļāvuši pārkāpumus dēla medicīniskajā aprūpē, par ko viņiem tiks piemērots naudas sods, kas ir paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Brigita Mihailova apstrīdēja šo lēmumu (ko parakstījusi VI vadītāja vietniece) un uzrakstīja savu pretenziju VI vadītājam Egilam Harasimjukam. Viņš savā atbildē norāda jau uz konkrētiem sodiem, ko saņēmuši ārsti: ģimenes ārste – 70 latu sodu, kardiologs A. Gersamija – 60 latu sodu, kardiologs J. Gordins – 25 latu sodu. Kāpēc tādi sodi? – Brigita nesaprot. No dokumentiem izriet, ka ģimenes ārste nav hospitalizējusi Jevgēniju ģīboņa iemesla precizēšanai, nav nodrošinājusi paātrināto uzņemšanu slimnīcā, izsniegusi nāves iestāšanās apliecību, neprecizējot nāves pamatcēloni. Savukārt J. Gordins nav nodrošinājis steidzīgo hospitalizāciju diagnozes precizēšanai. Bet trešais ārsts A. Gersamija uzsācis intensīvu pacienta ārstēšanu ar Cordaron bez eletrokardiogrāfiskās kontroles dinamikā, nav uzskatījis, ka pacients steidzami jāievieto slimnīcā.

VI atkārtotajā vēstulē arī secina, ka "nav izvērtēta cēloņsakarība starp ārstniecības personu pieļautajiem profesionālās darbības pārkāpumiem un pacienta nāvi". Pēc sievietes sūdzības pati VI nosūtījusi materiālus Daugavpils prokuratūrai. Pašlaik ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze.

Svarīgākais