Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kā Viņķele gatavojas risināt situāciju, ka tautieši maksā nodokļus ārvalstīs, bet ārstējas Latvijā?

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ir apņēmusies uzlabot naudas atgūšanu no ārvalstīm par tiem Latvijas tautieši, kas strādā un nodokļus maksā ārzemēs, bet izmanto Latvijas valsts apmaksātos ārsta pakalpojumus vai operācijas, vēsta LTV.

Ministre uzskata, ka līdz šim darīts pārāk maz, lai no citām Eiropas Savienības valstīm atgūtu miljonus līdzšinējo tūkstošu vietā. Viņa atzīmējusi, ka šim mērķiem palīdzēs nupat savienotās datu bāzes, kas ļauj identificēt, kuri iedzīvotāji strādā ārvalstīs un tur arī maksā nodokļus. Tas dos Latvijai iespēju izmantot Eiropas Savienībā esošo savstarpējo norēķinu kārtību un ārstēšanai iztērētos miljonus piedzīt no valstīm, kur šie cilvēki mīt.

"No šiem 400 000 vismaz 130 000 pērn ir vienu reizi saņēmuši valsts apmaksātu pakalpojumu. Un mēs esam samaksājuši par to 47 miljonus eiro. Mēs varam par šo tautieti, ja viņš ir Īrijā, tieši no Īrijas arī paprasīt," izteicās Viņķele.

Latvija citām valstīm par savu iedzīvotāju veselības aprūpi samaksā vidēji 8 miljonus eiro gadā. Savukārt līdz šim no citām valstīm paprasīti tikai 300 000 eiro. Nacionālais veselības dienests (NVD) uzsvēris, ka ar naudas atgūšanu nesokas, jo no apmēram 400 000 aizbraukušo tikai 70 000 reģistrējuši savu deklarēto adresi ārpus Latvijas, bet pārējie pie ārstiem turpina uzdoties par Latvijā dzīvojošiem.

Nākamnedēļ veselības ministre ar plāniem šajā jomā iepazīstinās kolēģus Ministru kabinetā un plašāk skaidros, kā valsts plāno atgūt naudu. Ministres aprēķini liecina, ka gadā no Īrijas, Lielbritānijas, Vācijas un citām valstīm varētu atgūt vismaz 12 miljonus eiro.