Valainis: Nav pārliecības par to, cik procentus no IIN novirzīs pašvaldībām

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Lai gan šī gada budžetā paredzēts 19,6% no Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) novirzīt pašvaldībām, nav pārliecības, ka pie diskusijām par šī īpatsvara apjomu nebūs jāatgriežas nākamgad, ar mediju attiecību konsultanta Kaspara Līcīša starpniecību pauda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis.

LLPA pārstāvji trešdien tikās ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV), un līdzšinējās IIN daļas 19,6% apmērā novirzīšana pašvaldībām bija viens no apspriestajiem jautājumiem.

Ministrs informēja LLPA pārstāvjus par valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu plāna izpildi. Tika apspiesti tādi jautājumi kā valsts budžeta 2019.gadam ietekme uz pašvaldību budžetiem un spēkā esošā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) likuma ilgtspēja. Ministrs norādīja, ka plāno atjaunot padomes par PFI darbību, lai šogad jau sagatavotu piedāvājumu izmaiņām PFI modelī.

Pēc Līcīša sniegtās informācijas, tikšanās laikā diskusijas izraisīja valdības deklarācijā ietvertais punkts par neapliekamā minimuma ieviešanu Nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN) galvenajam mājoklim. Ministrs pauda viedokli, ka šogad šādas izmaiņas nav paredzētas, plašāku diskusiju varētu uzsākt pēc gada. Tāpat pašvaldības tika rosinātas pilnveidot kadastrālo vērtību (NĪN bāzes) metodiku.

Abas puses sarunās saistībā ar finanšu resursu pieejamību arī runāja par tādiem aktuāliem jautājumiem kā izglītības kvalitāte, pedagogu trūkums reģionos un skolu tīkla optimizācija.

LLPA sarunās ar Reiru arī pārrunāja jautājumu par pašvaldību aizņemšanās iespējām 2019.gadā. Ministrs norādīja, ka turpmāk tiks atcelti ikgadējā valsts budžeta likumā noteikto pašvaldību aizņemšanās mērķu ierobežojumi. Abas puses vienojās turpināt diskusiju par šo jautājumu, lai vienotos par optimālāko variantu jaunajam aizņemšanās iespēju piedāvājumam.

Noslēgumā tika apspriesta turpmākā Finanšu ministrijas (FM) un pašvaldību sadarbība Latvijas nacionālās pozīcijas un interešu aizstāvībā par pieejamajām investīcijām Eiropas Savienības (ES) fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā. Līdzšinējā veiksmīgi sāktā sadarbība ar ES fondu vadošo iestādi tupināsies, un jau tuvākajā laikā FM informēs par laika grafiku tālākajam darbam saistībā ar Latvijai pieejamajām investīcijām nākamajā ES fondu plānošanas periodā, norādīja Līcītis.

Svarīgākais