Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Par neobjektīviem sižetiem varētu pārtraukt raidīt arī "NTV Mir Baltic"

© Scanpix

Lielbritānijas mediju regulators Ofcom (Ofcom), reaģējot uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) 2018.gada 19.aprīļa iesniegumu, ir konstatējis likuma pārkāpumus TV programmas NTV Mir Baltic 2. un 3. aprīļa raidījuma “Segodnya” (“Today”) saturā. Šobrīd Ofcom lemj, kādu soda sankciju kanālam piemērot. Laika posmā kopš 2014.gada, Ofcom jau 6 reizes konstatējis pārkāpumus augstāk minētā kanāla saturā.

Ofcom savu lēmumu ir publicējis 11.februārī savā regulārajā informatīvajā biļetenā, norādot, ka NTV Mir Baltic (televīzijas kanāls, kurš raida krieviski runājošajai kopienai Latvijā, bet reģistrēts Lielbritānijas teritorijā) raidījums Today, atspoguļojot 2018.gada 4.martā notikušo S.Skripala un viņa meitas indēšanu, nav bijis pienācīgi objektīvs. (https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0028/136585/Issue-372-of-Ofcoms-Broadcast-and-On-Demand-Bulletin.pdf)

2. un 3. aprīļa raidījumos “Segodnya” (Today) NEPLP monitoringa centrs konstatēja, ka raidījumā netiek ievērota objektivitāte, pienācīga precizitāte un tiek pausts nepamatots viedoklis un redzējums. Kā vienu no faktiem NEPLP savā vēstulē Ofcom min faktu, ka raidījumi satur tikai vienas puses apgalvojumus par to, ka indēšanas fakts varētu būt fikcija un agresīva provokācija.

“Pēdējos gados arvien biežāk nākas konstatēt, ka Kremļa propagandas mašinērija strādā visā Eiropā, izmantojot milzīgus finanšu resursus, juridiskas nianses un agresīvu žurnālistikas pamata principu pārkāpšanu,” skaidro NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš.

“Latvijas likumdošana ir jābūt progresīvai un jāseko līdzi laikam. Tieši šādu precedentu novēršanai 2018.gadā NEPLP iniciēja izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kuras izmantosim arī nākotnē, sargājot Latvijas informatīvo telpu no šāda veida uzbrukumiem,” uzsver NEPLP loceklis Patriks Grīva.

Šis gadījums apliecina, ka televīzijas kanāls krievu valodā, kurš redzams Latvijā, - juridiski ir reģistrēts Lielbritānijā. Lai nepieļautu šādas situācijas, ļoti būtiska ir starpvalstu mediju regulatoru sadarbība un, gadījumā ar Ofcom, varam apgalvot, ka atsaucība un situācijas izpratne ir ļāvusi nonākt pie konkrēta rezultāta.