Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ķuzis nosauc iemeslus, kāpēc joprojām sarūk policijas darbinieku skaits

© Ģirts Gertsons/ F64 Photo Agency

Valsts policiju (VP) arī pagājušā gadā pametis lielāks skaits darbinieku nekā pieņemts dienestā, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina VP priekšnieks Ints Ķuzis.

VP informācija, kuru Iekšlietu ministrija iesniegusi Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai liecina, ka pērn dienestā pieņemtas 210 personas, bet atvaļinātas 438 personas. Personāla mainība ir aptuveni 10%.

""Diemžēl pagājušā gadā no dienesta vairāk aizgājuši nekā atnākuši. [..] Šajā ziņā 2015., 2016., 2017. un 2018.gads diemžēl ir ar mīnus zīmi," norādīja VP priekšnieks.

Ķuzis nenoliedza, ka daļas policistu domas par karjeras turpināšanu ietekmējušas arī izmaiņas darba organizācijā, proti, tas, ka 24 stundu darba režīma vietā noteikts 12 stundu režīms. Viņš gan uzsvēra, ka darba organizācija 12 stundu režīmā ir bijusi pareiza, jo policists, strādājot diennakti, viņaprāt, nav spējīgs pilnvērtīgi veikt savus pienākumus.

"Esam noskaidrojuši, ka pamatā cilvēki aiziet no dienesta pēc paša vēlēšanās, sasniedzot noteiktu izdienas vecumu. Tāpat policistiem ir vēlēšanās kaut ko mainīt dzīvē un tos neapmierina zemais atalgojums, kā arī darba laiks. Esam šiem policistiem vaicājuši, kam jānotiek, lai viņi tomēr paliek dienestā. Šādi policisti atbildējuši, ka tādā gadījumā ir jāpalielina atalgojums," norādīja Ķuzis.

Kā atzina VP priekšnieks, tad "paldies Dievam" interese par dienestu VP ir pietiekami augsta. Vēlēšanos sākt dienestu VP pērn bija izteikušas 688 personas, taču liela daļa netika uzņemta. Tas saistīts ar fiziskās sagatavotības pārbaudi, veselības stāvokli, psiholoģiskā testa rezultātiem un neatbilstošu izglītības līmeni.

Ķuzis skaidroja, ka VP koledžā interesenti tiek uzņemti ar fizisko normatīvu "atlaidēm", proti, kadetam trīs mēnešu laikā jāpanāk vēlamā fiziskā forma. "Esam secinājuši, ka jaunieši nav iemācīti fizisko slodzi sadalīt. Ja jāskrien trīs kilometri, tad jaunietis distances sākumu sāk skriet kā 100 metrus, līdz ar to gala rādītājs ir viņam nelabvēlīgs," uzsvēra VP priekšnieks.

Vienlaikus viņš atzina, ka VP koledžas kadetiem ir pārāk zems atalgojums. Patlaban viņi saņem aptuveni 400 eiro pēc nodokļu nomaksas. VP gan virzīšot izmaiņas, lai kadetiem maksātu vairāk nekā 500 eiro.

2018.gadā VP amata vietu skaits bija 7836. No tām 6885 - amatpersonu amati, bet 951 bija darbinieku amati.

VP nodarbinātie pērn izdarījuši 581 disciplinārpārkāpumu. 188 gadījumos piemērots disciplinārsods.