Latvija pēta "Nord Stream" gāzesvada ietekmi uz drošību

Aizsardzības ministrija (AM) turpinās analizēt "Nord Stream" gāzes cauruļvada darbības iespējamo ietekmi uz Latvijas drošību, aģentūru LETA informēja AM publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

AM amatpersonas šodien tikās ar projekta "Nord Stream" pārstāvjiem, kuri bija izteikuši vēlēšanos informēt par gāzes cauruļvada būvniecības projekta realizācijas gaitu.

Tikšanās laikā tika apspriests gāzes cauruļvada drošības un vides jautājumi.

AM pārstāvji izteica vēlmi iepazīties ar projekta gaitā veikto vides monitoringu Baltijas jūrā, kā arī interesējās par projekta īstenotāju redzējumu par cauruļvada drošības nodrošināšanu.

Tikšanās bija informatīva un tajā netika pieņemti nekādi lēmumi, informē AM.

"Nord Stream" ir dabasgāzes cauruļvads, kas pa Baltijas jūru savienos Krieviju ar Eiropas patērētājiem. 2007.gadā Eiropas Savienības (ES) gāzes imports bija aptuveni 312 miljardi kubikmetru, un ir paredzēts, ka līdz 2030.gadam Eiropas gāzes imports pieaugs vēl par 200 miljardiem un sasniegs 516 miljardus kubikmetru gadā. Paredzēts, ka "Nord Stream" nodrošinās aptuveni 25% no šī papildus nepieciešamā gāzes daudzuma, savienojot Eiropas gāzes cauruļvada tīklu ar pasaules lielākajām gāzes rezervēm. Šis projekts veicinās gāzes ilgtermiņa piegādes drošību un enerģijas partnerību starp ES un Krieviju, uzsver projekta īstenotāji.

"Nord Stream" pirmo no diviem paralēlajiem cauruļvadiem plāno nodot ekspluatācijā 2011.gadā. Katrs cauruļvads būs aptuveni 1223 kilometrus garš, un to transportēšanas spēja sasniegs 27,5 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Pilna transportēšanas spēja 55 miljardi kubikmetru gadā tiks sasniegta projekta otrajā fāzē, kad tiks nodots ekspluatācijā otrais cauruļvads.

"Nord Stream AG" ir starptautisks Šveicē reģistrēts kopuzņēmums, kas izveidots ar mērķi plānot, būvēt un apsaimniekot jauno gāzes cauruļvadu, kas šķērsos Baltijas jūru. "Nord Stream" ir iekļauts Eiropas Savienības Eiropas Enerģētikas tīkla (TEN-E) programmas pamatnostādnēs.

"Nord Stream" būvniecība ir sākta 2010.gada aprīlī pēc detalizētu apkārtējās vides pētījumu un ietekmes uz vidi novērtējuma veikšanas visā cauruļvada maršruta garumā. Projekta laikā izmantos trīs cauruļvadu ieguldīšanas kuģus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.