Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Palielinās pabalstu: plānoto desmit eiro vietā iznāk 100

© Pixabay

Pēc emocionālas Saeimas sēdes, kurā sprieda par nepieciešamību palielināt atbalsta apmēru ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti, Labklājības ministrija pašlaik gatavotajā 2019. gada budžeta projektā iekļāvusi priekšlikumu palielināt kopšanas pabalstu.

Saeimā par situāciju ģimenēs, kurās aug bērni ar invaliditāti, stāstīja gan paši vecāki, gan biedrību pārstāvji. Vecāki norādīja, ka atbalsts, kas tiek saņemts par bērna uzturēšanu, ir būtiski mazāks par to, kas tiek atvēlēts cilvēka uzturēšanai institūcijā, kur tas atsevišķos gadījumos mēnesī sasniedz 1000 eiro. Tāpat nav pietiekami līdzekļu bērnu ar invaliditāti kopšanai pēc pilngadības sasniegšanas, jo šie bērni arī visu turpmāko dzīvi ir kā bērni un ir kopjami. Salaspils biedrība Zelta atslēdziņa ierosināja, ka pabalsts bērna kopšanai būtu palielināms par aptuveni 200 eiro, tas ir, līdz minimālās mēnešalgas apmēram. Pašlaik šis pabalsts ir 213 eiro. Vecāki uzsvēra, ka gadījumā, ja ģimenē ir bērns ar smagu invaliditāti, viņam nepieciešama nepārtraukta uzraudzība un aprūpe, faktiski vismaz viens ģimenes loceklis vai vispār vienīgais ģimenes loceklis nevar strādāt algotu darbu. Pašlaik ģimenei ar bērnu invalīdu ir tiesības saņemt ģimenes valsts pabalstu, kura apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē, un piemaksu pie šī pabalsta (106 eiro mēnesī), kā arī jau minēto kopšanas pabalstu 213 eiro - taču tikai ar atzinumu, ka šāds kopšanas pabalsts nepieciešams (to nepiešķir visiem).

Sasniedzot pieaugušā vecumu, bērni ar invaliditāti saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kura apmērs ir atkarīgs no invaliditātes grupas un no tā, vai invaliditāte ir no bērnības, un tā ir apmērā no 106 līdz 138 eiro.

Kā situācijas risinājumu Labklājības ministrija Saeimas sēdē piedāvāja palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstu cilvēkiem ar 1. grupas invaliditāti no bērnības, taču plānotais pielikums ģimenēm šķita kā apvainojums, proti, tas paredzēja palielināt pabalstu no 138 eiro uz 149, tas nozīmē, ka pabalsts pieaugtu par desmit eiro, un par to varētu iegādāties vienu autiņbiksīšu paku... Latvijā ir gandrīz 3000 cilvēku ar 1. grupas invaliditāti kopš bērnības, kuri saņem sociālā nodrošinājuma pabalstu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Labklājības ministrija saņēma uzdevumu risināt šos jautājumus. Uz sēdi arī bija aicināta jaunā labklājības ministre un Saeimas deputāte Ramona Petraviča (KPV LV), taču viņa neieradās - tas raisīja neapmierinātību atnākušo vecāku vidū, jo izskanēja runas, ka tajā laikā ministre spodrina savu tēlu, tiekoties ar žurnālistiem, nevis aci pret aci ar bērnu ģimenēm. Labklājības ministrijā gan Neatkarīgajai sacīja, ka nekāda tikšanās ar presi neesot bijusi, ministrei bija darba tikšanās, kas jau divas reizes bijusi pārcelta. Vai tuvākā nākotnē ministre plāno tikties ar organizācijām, kas pārstāv cilvēkus ar invaliditāti, ministrijā nezināja teikt, taču ir zināms, ka no šodienas ministre jau ir atvaļinājumā.

Pagājušās nedēļas piektdienā valdība lēma par budžeta izdevumiem 2019. gadā. Labklājības jomas prioritātēm ir atvēlēti tikai 8,6 miljoni eiro, un 2,7 miljoni eiro no tiem tiks novirzīti bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta palielinājumam par 100 eiro. Proti, 213 eiro vietā jau šogad varētu būt 313 eiro. Tāpat, par 100 eiro pieaugtu arī kopšanas pabalsts pieaugušām personām ar 1. grupas invaliditāti kopš bērnības. «Ministrijas priekšlikums paredz palielināt īpašas kopšanas pabalstu bērniem ar invaliditāti un personām ar 1. grupas invaliditāti, ja ir noteiktas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai un kam invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības,» skaidro Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa. Pabalstu plānots palielināt no šā gada 1. jūlija. 2019. gada budžetā tam nepieciešami 2,7 miljoni eiro.

***

UZZIŅA

Kāds pašlaik ir materiālais atbalsts bērniem ar invaliditāti?

• Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu: 106,72 eiro mēnesī

• Bērna invalīda kopšanas pabalsts: 213,43 eiro mēnesī

• Pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās: 79,68 eiro 2 reizes gadā

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra