Plānots rīkot Skatītāju dziesmu svētkus

Pēc pieciem gadiem Rīgā Mežaparka estrādē plānots organizēt I Vispārējos skatītāju dziesmu svētkus, liecina informācija Rīgas pieteikumā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam 2014. gadā.

Rīgas pieteikumā minēts, ka I Vispārējo skatītāju dziesmu svētku pamatideja ir mainīt ierastās lomas - izvirzīt priekšplānā skatītāju. Lielās Dziesmu svētku estrādes tribīnēs nostādīt skatītājus, ļaut izjust ikvienam skatītājam to atbildību un vienlaikus pacilātību, ko Dziesmu svētkos izjūt korists. I Vispārējos skatītāju dziesmu svētkos par solistu varētu kļūt ikviens, koncerta vadītājs brīvi izvēlētam dziedātājam iedod mikrofonu, un skatītājs kļūst par solistu Lielajā Mežaparka estrādē.

Pilnīgākai Dziesmu svētku gaisotnes radīšanai plānots organizēt arī skatītāju mēģinājumu, ļaujot apjaust, ko korim nozīmē darbs ar diriģentu, un iepazīstinot skatītāju ar vakara koncerta repertuāru. Savukārt koncerta skatītāju un līdzdziedātāju rindās paredzēts aicināt profesionālus mūziķus un koristus.

Idejas autors ir SIA "Untitled" sadarbībā ar Rīgas koru līgu. Kā norises vieta minēta Mežaparka lielā estrāde, koncertakcija jūlijā pēc Lielās talkas.

Kā ziņots, no trim Latvijas pilsētām, kas cīnījās par izvirzīšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam 2014.gadā, tika izvēlēta Rīga, 15.septembrī Eiropas mājā notikušajā preses konferencē paziņoja Eiropas kultūras galvaspilsētas atlases konkursa žūrijas priekšsēdētājs sers Roberts Skots.

Gala lēmumu par žūrijas izvirzītajām Eiropas kultūras galvaspilsētām pieņems Eiropas Savienības (ES) Padome nākamā gada pirmajā pusē. Visticamāk, gan Rīga, gan otra kandidāte - Zviedrijas pilsēta Umea saņems Padomes apstiprinājumu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu piešķir uz vienu gadu. Šajā laikā attiecīgajā pilsētā ir jānodrošina kultūras pasākumu programma, kas atspoguļotu tās kultūru un kultūras mantojumu, iesaistītu kultūras institūcijas, māksliniekus un kultūras darbiniekus no citām Eiropas valstīm ar mērķi izveidot ilgstošu sadarbību, kā arī atspoguļotu pilsētas nozīmi kopējā Eiropas kultūras mantojumā.