Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Rossija RTR" aizliegums neprecīzs; liela daļa operatoru to var ignorēt

© Ekrānuzņēmums

Televīzijas uzraugu lēmums uz trim mēnešiem apturēt Krievijas propagandas programmas Rossija RTR izplatīšanu Latvijas teritorijā ir problemātisks divu apstākļu dēļ: pirmkārt, Kremļa kanāls tiek sodīts par nu jau savecējušiem 2017. gadā izskanējušiem izteikumiem, otrkārt, liela daļa operatoru šo lēmumu var ignorēt, jo tas ir neprecīzs.

Ar līdzīgu abreviatūru, krāsām un simboliku tiek darbināti vēl citi kanāli, kuros ir līdzīgs vai tieši tāds pats saturs. Taču tie Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumā nav pieminēti. Tas nozīmē - ja aizliegts izrādīt Rossija RTR, operatori var turpināt skalot Latvijas iedzīvotāju smadzenes ar RTR Planeta vai Rossiya - 24 starpniecību. Un tieši to viņi arī dara, turklāt pavisam likumīgi.

Asociācijas vērtējumā - brāķis

Lēmums par Rossija RTR retranslācijas pārtraukšanu uz trim mēnešiem stājās spēkā vakar. Taču pašas padomes mājaslapā oficiālajā TV programmu reģistrā vakar bija atrodama gan RTR Planeta, gan Rossiya - 24. Aptvērusi, ka lēmums ir nepilnīgs, padome esot izsūtījusi operatoriem skaidrojošus e-pastus, ka lēmums attiecināms arī uz Rossija RTR versijām. Šādu traktējumu Neatkarīgajai apstiprina arī lēmuma parakstītājs - padomes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš. Taču lēmumā visas programmas nav minētas. Tāpēc Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls uzskata, ka padome pieļāvusi brāķi. Arī tādēļ, ka 2017. gada maijā noticis pārkāpums tiek sodīts 2019. gada 31. janvārī:

«Ne jau man tā RTR programma ir mīļa, bet nevar taču atbalstīt šitādas muļķības!» Administratīvajā procesā tiešām pastāv tāda lieta kā noilgums. Kodekss noteic:

«Lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā var uzsākt ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, bet, ja pārkāpums ir ilgstošs, - no pārkāpuma pārtraukšanas dienas.» Acīmredzot padomes juristu skatījumā šis no RTR puses ir nepārtraukts pārkāpums, un tādā gadījumā termiņi ir ievēroti.

Naids sakurināts pamatīgi

Lēmumā figurē vairāki raidījumi un vairākas epizodes, kurās konstatēta naida kurināšana pret latviešiem, poļiem un ukraiņiem. Pēdējā no tām - pērnā gada 22. maijā. Tas bija raidījums Vakars ar Vladimiru Solovjovu, kurā vadītājs aicinājis pakārt un nošaut banderoviešus - ukraiņus. Citos raidījumos diskusijas dalībnieki apsprieduši uzbrukuma nepieciešamību Baltijas valstīm. Arī notēmēt raķetes uz Varšavu. Okupēt Kijevu un tādā garā. Vienvārdsakot, vates retorika visnegantākajā veidā. Slavenais Kremļa Žirinovskis arī plosījās. Nav šaubu, ko viņi ar to domāja. Naids šajos citātos nav jāmeklē slēptos zemtekstos. Taču vēlreiz jāatgādina - notika tas jau pirms laba laika. Tāpēc I. Muuls pieļauj, ka padomes aktivitātes drīzāk jāvērtē kontekstā ar budžeta pieprasījumu vēl desmit štata vietām padomes Monitoringa centrā.

Nākamais lēmums būs skarbāks

Jebkurā gadījumā šobrīd aizliegums ir spēkā, un operatoriem tas jārespektē. Taču ne visi to dara. Lattelecom televīzijas pakā RTR patiešām vairs nav atrodams. Bet, piemēram, uzņēmumi Livas un Baltcom, kas apkalpo prāvu daļu Rīgas, lēmumu ignorē. Vismaz vakar tā bija. Arī ārpus Rīgas - operatori rīkojas dažādi. Daugavpils Dautkom piedāvā Planeta RTR programmu, kas aizliegumā nav minēta. Skatvis Latvijas otrā galā ziņo par Rossija RTR retranslācijas pārtraukumu, taču piedāvājumā tas tāpat ir iekļauts un arī Rossija 24.

Šī, jāatgādina, nav pirmā reize, kad mediju uzraugs aptur Kremļa kurantu skandēšanu Latvijas ēterā, taču lēmuma ietekme nekādi nav augusi, jo satelītšķīvjos vai vienkārši internetā tos var klausīties bez traucējumiem.

Reakcija uz Latvijas regulatora lēmumu prokremliskajos medijos ir nosodoša vai izsmejoši nievīga. Latvijā tiekot ierobežota vārda brīvība. Un arī pašmāju mediju vidē netrūkst eksemplāru, kuri, šķiet, nožēlo Rossija RTR uzlikto ierobežojumu. Cenzūru - Latvijas informatīvās telpas aizsardzībai. Piemēram, portāls Delfi virsrakstā Латвия запрещает «пропаганду Кремля»: латвийцы останутся без телеканала «Россия РТР» - vārdus «Kremļa propaganda» liek pēdiņās un par cietējiem šā lēmuma dēļ uzdod latvijiešus.

Monitorēt, vai operatori pilda viņiem saistošo lēmumu, regulators sākšot šodien. Pēc trim mēnešiem viņi drīkstēs atsākt translāciju. Taču, ja RTR turpinās izplatīt naidīgus tekstus, I. Āboliņš sola - nākamais lēmums būšot krietni skarbāks.