Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents iesniedzis 13. Saeimā priekšlikumus izmaiņām parlamenta Kārtības rullī

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir iesniedzis 13.Saeimā priekšlikumus izmaiņām parlamenta Kārtības rullī, kas, pēc prezidenta domām, veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts varai, pilnveidos likumdošanas procesu un cels likumu kvalitāti, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Lai padarītu likumdošanas procesu caurskatāmāku un dotu iespēju ērtā un viegli uztveramā veidā iepazīties ar likumu normu pamatojumiem, kā arī nodrošinātu informāciju par to, kādas personas piedalījušās likuma izstrādē, Valsts prezidents rosina noteikt, ka, iesniedzot priekšlikumus likumprojektam, rakstveidā ir jāsniedz gan priekšlikumu pamatojums, gan informācija par konsultācijām, kas notikušas priekšlikumu sagatavošanas gaitā.

Tāpat Vējonis atkārtoti rosina izdarīt izmaiņas Saeimas Kārtības rullī, lai trešajā lasījumā nebūtu pieļaujama tādu priekšlikumu izskatīšana, kas ir ārpus iepriekšējos lasījumos apspriestā likumprojekta mērķa un tvēruma. "Tas ļautu izvairīties no sasteigtiem pēdējā brīža risinājumiem, kuros ir liela kļūdu iespēja," savā vēstulē Saeimai norāda Valsts prezidents.

Vējonis arī rosina noteikt, ka pirms likumprojekta iesniegšanas visiem likumprojektiem turpmāk izstrādājamas anotācijas. Viņa ieskatā tas ļautu pilnvērtīgāk izvērtēt likumprojektu iespējamo ietekmi un dot lielāku skaidrību gan likumdevējam, gan sabiedrībai kopumā par to, kādēļ likums vajadzīgs un kādu jautājumu risināšanai jaunais regulējums tiek rosināts.

Savā vēstulē 13. Saeimai Valsts prezidents atgādina, ka jau vairākkārt ir aicinājis Saeimu pilnveidot likumdošanas procesu un uzlabot likumu kvalitāti, 2016. gada 12. septembra un 2017. gada 18. augusta vēstulēs Saeimai sniedzot ierosinājumus un priekšlikumus likumdošanas procesa pilnveidošanai. Minētie ierosinājumi gan tika palikuši bez virzības.