Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Cik algā saņems jaunie ministru biroju vadītāji?

© SCANPIX

Jaunās valdības ministru biroju vadītāji iepriekš ieņēmuši labi apmaksātus amatus, taču tikai retais ir spējis veikt uzkrājumus. Lielākajai daļai no viņiem ir bijušas parādsaistības, liecina Valsts ieņēmumu dienestā viņu iesniegtās Valsts amatpersonu deklarācijas.

Ministra biroja vadītāja un biroja darbinieku izvēle ir katra ministra paša ziņā. Iepriekšējās valdībās atsevišķi ministri šim darbam mēdza izraudzīties dzīvesbiedrus, radus vai draugus. Jaunās valdības ministri par biroju vadītājiem lielākoties izvēlas zināmus cilvēkus, ar ko kopā ir strādājuši vai darbojušies partijā.

Valsts pārvaldes likums nosaka, ka savas darbības nodrošināšanai Ministru kabineta loceklis uz savu pilnvaru laiku var pieņemt darbā konsultatīvās amatpersonas un darbiniekus un izveidot biroju. Izskatās, ka visi ministri to arī darīs, un lielākā daļa jau ir noformējuši savus birojus. Pagaidām vēl biroja vadītāju nav oficiāli izvēlējušies trīs ministri.

Kolēģi un partijas biedri

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) biroju vadīs līdzšinējais Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks, kurš algā uz papīra saņems 2441 eiro, neskaitot iespējamās piemaksas un naudas balvas. J. Patmalnieks guvis pieredzi, strādājot gan Saeimā par vecāko konsultantu, gan Eiropas Parlamentā, vadot K. Kariņa Briseles biroju.

Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) biroju vadīs Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA asociētā profesore Ineta Kristovska. Viņa ir piedalījusies priekšlikumu izstrādāšanā augstākās izglītības politikas veidošanai un attīstībai, Ministru kabineta noteikumu izstrādē studiju programmu akreditācijas jautājumos, un viņai ir veiksmīga pieredze sadarbības veidošanā ar sociālajiem partneriem, Latvijas un ārvalstu augstākās izglītības institūcijām un citām organizācijām.

Zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK ) biroju vadīs bijušais Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, kura profesionālo pieredzi K. Gerhards varēja novērtēt, esot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) biroju vadīs līdzšinējais EM ierēdnis Aldis Bukšs, kura brālis Aigars Bukšs kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās JKP sarakstā.

Savukārt par satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) biroju rūpēsies juriste Arita Ūdre, kura līdz šim strādājusi Iepirkumu uzraudzības birojā.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika (A/P) biroju, vismaz sākotnēji, vadīs līdzšinējā partiju apvienības Attīstībai/Par! biroja vadītāja Nelda Otvare.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P) par biroja vadītāju izvēlējies partijas biedri - Attīstībai/Par! valdes locekli Lailu Spaliņu.

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) biroju vadīs līdzšinējā VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Inga Spriņķe, kura savulaik strādājusi par satiksmes, ekonomikas un labklājības ministru padomnieci, darbojusies SIA Lattelecom padomē, kā arī vadījusi reģionālo mediju uzņēmumu SIA RPD.

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) biroja sastāvā izmaiņu nav. Tiesa, biroja vadītājas Ingas Ozolas prombūtnē šo darbu veiks Ieva Apine, kas ārlietu dienestā strādā kopš 2000. gada. Viņa strādājusi Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā NATO un Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, kā arī vadījusi bijušā aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa biroju.

Arī kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) biroju turpinās vadīt Vita Biķerniece, bet par finanšu ministra Jāņa Reira (JV) biroju rūpēsies Signe Jantone.

Vēl ir dažas vakances

Trīs jaunās valdības ministri - labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens - pagaidām nav oficiāli atklājuši savu biroju aprises. Neoficiāli zināms, ka par Sanda Ģirģena padomnieku varētu strādāt bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, bet par biroja vadītāju pagaidām ziņu nav.

Katrs otrais dzīvojis uz parāda

Pārlapojot jaunās valdības ministru biroju vadītāju valsts amatpersonu deklarācijas, kas pērn iesniegtas Valsts ieņēmumu dienestā, redzams, ka 2017. gadā lielākajai daļai bija visai prāvi ienākumi, piemēram, Ingas Spriņķes ienākumi 2017. gadā pārsniedza 70 tūkstošus eiro, Aritas Ūdres ienākumi tuvojās 50 tūkstošiem gadā. Jānis Eglītis un Jānis Patmalnieks 2017. gada ienākumos uzrādīja aptuveni 40 tūkstošus eiro. Interesanti, ka pie tik solīdiem ienākumiem tikai viens no jaunās valdības biroja vadītājiem, proti, Vita Biķerniece, 2017. gada laikā uzkrāja 11,7 tūkstošus eiro. Tajā pašā laikā katram otrajam 2017. gadā ir bijušas parādsaistības, piemēram, J. Eglītim - 90 tūkstoši.

Tiesa, līdz vakardienai VID publiskojamo datu bāzē bija pieejamas tikai deviņu pašreizējo ministru biroju vadītāju deklarācijas.

Ekrānšāviņš no avīzes