Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā turpinās plaša gripas izplatība; miruši jau 17 cilvēki

© F64

Aizvadītajā nedēļā Latvijā reģistrēta plaša gripas izplatība, turklāt slimība kopš sezonas sākuma laupījusi dzīvību 17 cilvēkiem, tostarp astoņiem pagājušajā nedēļā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati.

Mirušo vidējas vecums ir 71 gads, tomēr gripa laupījusi arī 30 līdz 39 gadus veca vīrieša dzīvību. Visiem pacientiem bija hroniskās saslimšanas, turklāt pret gripu viņi šajā sezonā nebija vakcinēti.

Iepriekšējā gripas sezonā šī infekcija dzīvību laupīja 91 cilvēkam, bet vēl gadu iepriekš - 75 cilvēkiem.

Aizvadītajā nedēļā vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 298,4 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Nedēļu iepriekš tas bija 196,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem.

SPKC dati liecina, ka gripas gadījumi ģimenes ārstu praksēs reģistrēti gandrīz visās monitoringā iekļautajās pilsētās, izņemot Jēkabpili un Gulbenes novadu. Septiņās pilsētās gripas intensitāte pārsniedza epidēmijas slieksni. Visaugstākā tā bija Valmierā un Rīgā.

Augstākā saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā reģistrēta bērniem piecu līdz 14 gadu vecumā - 791,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kā arī bērniem līdz četru gadu vecumam - 556,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Saslimstība gan palielinājusies visās vecuma grupās.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu nemainīgs palicis stacionēto gripas pacientu skaits, bet palielinājies slimnīcā nokļuvušo pacientu skaits ar gripas izraisītu pneimoniju. Aizvadītajā nedēļā kopumā stacionēti 259 pacienti ar aizdomām par gripas infekciju.

Vispārējo izglītības iestāžu apmeklējums pagājušajā nedēļā samazinājies līdz 87,4%, bet pirmskolas - līdz 63,3%, liecina SPKC dati.

SPKC speciālisti norāda, ka vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā un iesaka iedzīvotājus vakcinēties arī tagad, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Ilze Arāja.

Kā ziņots, 15.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

SPKC epidemiologi atgādina - lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.