Krauklis: Akcīzes nodokļa celšana alkoholam jāiesaldē

© F64

Akcīzes nodokļa alkoholam celšana no 1.marta būtu jāiesaldē, žurnālistiem sacīja RACA un Valkas novada priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Krauklis atgādināja, ka valdība lēmusi no šī gada 1.marta palielināt akcīzes nodokļa likmes alkoholam, bet no 1.jūlija - arī cigaretēm.

"Plānots, ka šogad mēs valsts budžetā šādā veidā iegūsim 80,3 miljonus eiro. Taču Finanšu ministrija (FM) nerēķina "kopējo bildi". Proti, tas igaunis, kurš atbrauc pie mums pēc alkohola 800 kilometrus, pirmkārt, iepirks šo alkoholu milzīgos apjomos. Otrkārt, viņš, iespējams, gribēs palikt te pa nakti, kas dos ieņēmumus vietējiem, un treškārt, viņš ies arī uz citiem veikaliem, kas būs PVN ienākumu pieaugums," skaidroja Krauklis, norādot, ka, ja Latvija paaugstinās akcīzi - ārzemnieki vairs nebūs tik ieinteresēti šurp braukt, jo tas vairs neatmaksāsies.

Pēc viņa teiktā, no trim Valkas degvielas uzpildes stacijām vien valsts ik gadu saņemot aptuveni septiņus miljonus eiro, bet līdz ar akcīzes kāpumu, pircēju skaits ievērojami sarukšot.

Kā piemēru Krauklis minēja arī Apes pašvaldību, kur atvērās alkohola veikals un kuram tagad līdzās esot atvērts krogs, viesu nams, apģērbu un apavu veikals un drīzumā tiks atvērta arī degvielas uzpildes stacija. "Visas šīs iestādes valsts budžetā iepludina vairākus miljonus eiro, un tas ir pateicoties šim vienam veikalam, bet FM to neņem vērā un aprēķina tikai šī viena alkohola veikaliņa iespējamo pienesumu," pauž politiķis.

Brīdī, kad valdība diskutējusi par akcīzes celšanu, FM RACA esot skaidrojusi, ka ministrija seko līdzi, piemēram, Igaunijas akcīzes nodokļa celšanas grafikam un, neraugoties uz savu nodokļu pieaugumu, vienalga būs kaimiņiem "vilinoša." Tomēr tagad igauņi pieņēmuši lēmumu šo procesu iesaldēt, bet Latvija no savām iecerēm neplānojot atkāpties, norāda Krauklis, paužot, ka Latvijai tas draud ne vien ar nodokļu, bet arī darba vietu zudumu.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.janvārī stājas spēkā nodokļu reforma, kuras laikā saskaņā ar pērn Saeimā pieņemtajām izmaiņas likumā par akcīzes nodokli šogad atsevišķiem produktiem kāps akcīzes nodoklis.

FM iepriekš skaidroja, ka akcīzes nodokļa celšanas rezultātā no šā gada 1.marta 0,7 litru vīna pudeles cena maksās 0,119 eiro vairāk nekā 2017.gadā, 0,7 litri stiprinātā vīna maksās par 0,182 eiro dārgāk, bet puslitrs degvīna maksās par 0,532 eiro dārgāk. Tāpat no šā gada 1.marta alus puslitra pudele maksās 0,072 eiro dārgāk nekā 2017.gadā.

FM atzina, ka straujāka akcīzes nodokļa celšana alkoholam nepieciešama, jo plānots piemērot lielākas uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides ziedojumiem. Akcīzes nodokļa priekšlikuma būtība ir straujāka likmju celšana alkoholiskajiem dzērieniem, alum un cigaretēm, proti 2018.gadā noteiktas tās likmes, kas bija paredzētas 2019.gadā, un attiecīgi 2019.gadā tās likmes, kas bija paredzētas 2020.gadā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.