Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pēc aizturēšanas atbrīvotais priesteris Zeiļa turpina darbu baznīcā

© SCANPIX

Aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālo vardarbību turētais bijušais Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa pēc atbrīvošanas turpina veikt sakramentus, kā arī pieņemt grēksūdzes, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Raidījums noskaidrojis, ka Zeiļa atsācis strādāt baznīcā pērn, neilgi pēc tam, kad tika atbrīvots no aizturēšanas pret 5000 eiro lielu drošības naudu. Apmeklējot draudzes dievkalpojumus Rēzeknē un Viļānos, LTV gan Zeiļu gan nesastapa.

Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis raidījumam pauda, ka Zeiļa piederot pie atsevišķas katoļu baznīcas struktūras, tādēļ nevar komentēt viņa darbības baznīcās. "Viņš ir Mariaņu kongregācija, viņš nav Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris," norādīja Bulis.

Taujāts, vai baznīca veic arī savu pārbaudi par notikušo, bīskaps norādīja: "Kaut ko jau tur darīja viņu priekšnieks. Viņiem ir sava priekšniecība. Viņš aptaujāja advokātus, cik es zinu no stāstītā, bet nu mēs jau paļaujamies uz policijas godprātību."

Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks iepriekš bija pats Zeiļa, taču tagad viņu aizvieto vikārs Dainis Kašs, kurš no sarunas ar LTV atteicies.

Valsts policija turpina izmeklēt šo lietu un izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pagaidām nesniedz.

Kā ziņots, pret 5000 eiro drošības naudu no apcietinājuma atbrīvotais Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Zeiļa intervijā portālam "Delfi" kategoriski noliedzis savu vainu cilvēktirdzniecībā, kuru policija viņam inkriminē.

Uz jautājumu, vai ir veicis nodarījumus, kuros tiek vainots, Zeiļa portālam atbildējis ar vārdiem "nē, nē, nē". "Es gandrīz diennakti nesapratu, kas tas ir apcietinājums. Par cilvēku pirkšanu, pārdošanu, es nesapratu to," intervijā "Delfi" sacījis priesteris. "Nu tikai vēlāk es iegāju tais sliedēs, kas tas ir. Nu tāda gadījuma, nu nav bijis, (..) es neesmu ne pircis, ne pārdevis kaut ko," sacījis Zeiļa.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada augustā Valsts policijas Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas par to, ka trīs vīrieši, iespējams, iesaistīti kāda vīrieša seksuālā izmantošanā. Cietušajam ir garīgās attīstības traucējumi. Trijotne tika aizturēta 29.augustā Rīgā un Rēzeknē.

Valsts policija iepriekš paziņoja, ka garīgās konfesijas pārstāvis tiek turēts aizdomās par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem. Tāpat viņam tiek inkriminēta seksuālā vardarbība.

Otra lietā iesaistītā persona tiek turēta aizdomās par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, un par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem. Trešais lietā iesaistītais tiek turēts aizdomās par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar izmeklēšanā iegūto informāciju, viens aizdomās turētais piegādājis cietušo vīrieti garīgās konfesijas pārstāvim seksuālo vajadzību apmierināšanai. Garīgās konfesijas pārstāvis par to maksājis vienam no aizdomās turētājiem, iepriekš norādīja policijā.

Garīgās konfesijas pārstāvim tiek inkriminēta vairāk nekā viena epizode. Tagad tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai iepriekšminētā shēma pielietota ilgstošā laika periodā. Tāpat izmeklēšanā tiks pārbaudīts, vai līdzīgi iespējamie noziegumi izdarīti arī pret citām personām.

1945.gadā dzimušais Zeiļa aizturēšanas brīdī bija Rēzeknes Sāpju Dievmātes, Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, kā arī Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Vēl viens no aizdomās turētajiem šajā lietā ir kāds bijušais sociālā aprūpes centra "Rīga" filiāles darbinieks, vēstīja portāls "Delfi".