Pieaug ūdenī cietušo skaits, mazinās izsaukumu skaits pie karstumā cietušajiem

Pēdējās dienās pieaug izsaukumu skaists saistībā ar slīkšanas gadījumiem un ūdenī gūtām traumām, bet nedaudz mazinās no karstuma cietušo skaits, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Mediķi pēdējo četru dienu laikā izbraukuši uz 18 izsaukumiem saistībā ar slīkšanu un traumām, kas gūtas, lecot uz galvas ūdenī. Septiņos gadījumos cilvēki dzīvību zaudējuši noslīkstot.

Savukārt tikai tādēļ, ka negadījuma vietā esošo cilvēki pratuši sniegt pirmo palīdzību, no noslīkšanas šonedēļ izglābti divi cilvēki - kāds deviņus gadus vecs zēns un 40 gadus vecs vīrietis. Abos gadījumos līdzcilvēki, redzot slīkstošos, nav vilcinājušies, bet veikuši visus nepieciešamos pasākumus, lai cilvēkus glābtu.

No karstuma vakar cietuši 27 cilvēki, kuri lūguši NMPD palīdzību. Visvairāk šādu izsaukumu bijis Rīgā. Taču lielā daļā gadījumu mediķi veikuši cilvēku apskati uz vietas, viņus nevedot uz slimnīcām.

Kā ziņots, aizvadītajā svētdienā mediķu palīdzība bijusi nepieciešama 46 cietušajiem, kas ir lielākais šogad reģistrētais karstuma upuru skaits.

Biežākās pacientu sūdzības, kuru dēļ meklēta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzība, bijušas temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes, slikta dūša, vājums, nogurums, kā arī saules apdegumi, ziņo Bundule.

Mediķi atgādina, karstajā laikā jāpalielina šķidruma uzņemšana. Nedrīkst dzert šķidrumu, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura - vislabāk dzert vēsu tēju vai minerālūdeni bez gāzes.

Dodoties ārpus mājas, iedzīvotājiem jāaizsargā sevi un bērnus no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu un ērtu apģērbu no dabīga materiāla. Savukārt diena jāplāno tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Pēc iespējas nevajadzētu atrasties atklātā saulē viskarstākajā diennakts laikā no plkst.11 līdz plkst.16.

Jāizvairās no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās nevēdinātās telpās.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.