Audžuģimeņu kļūst vairāk, tās jāatbalsta

© F64 Photo Agency

Latvijā dzīvo gandrīz 900 bērnu, kuriem ģimeni aizstāj institūcija, taču ikviens no viņiem ilgojas pēc sirds siltuma, pēc īstām mājām un ģimenes. Ģimeņu atbalsta kustība Plecs kopā ar uzņēmumu Circle K sāk ziedošanas akciju, aicinot ikvienu aizdomāties par savām iespējām mainīt kāda bērna dzīves ceļu.

Ar šo akciju sabiedrībā tiek vairota doma, ka katram Latvijas bērnam ir jāuzaug ģimenē. «Sabiedrībā vēl joprojām pastāv uzskats, ka bērna uzņemšana ģimenē ir sarežģīta un birokrātijas pilna procedūra, bet jau šobrīd ir panākts ļoti daudz, lai šo procesu atvieglotu. Vēl pirms gada Latvijas bērnunamos dzīvoja vairāk nekā 1200 bērnu, bet tagad viņu skaits sarucis par trešdaļu. Vēl ir gana daudz jādara, bet mēs patiešām ticam, ka visi kopā varam panākt, lai ikvienam Latvijas bērnam būtu iespēja izaugt ģimenē,» uzskata ģimeņu atbalsta kustības Plecs pārstāvis Jānis Erts. Plecs realizē dažādas atbalsta aktivitātes, kuras jau devušas pozitīvus rezultātus, palīdzot gan ģimenēm, kas jau bērnus ir uzņēmušas, gan tām, kas vēl tikai plāno to darīt. Ļoti svarīgi ir ģimeņu un bērnu satikšanās pasākumi, kas notiek brīvā gaisotnē un ir daudz atbilstošāki bērnu vajadzībām. Būtiska ir arī ieviestā mentora programma, kas atbalsta ģimenes, lai nevienam bērnam nebūtu jāatgriežas bērnunamā.

«Lai turpinātu iesākto un lai palielinātu iespēju nodrošināt atbalstu ģimenēm visā Latvijā, mēs to darām kopīgi. Panākt, lai katram bērnam būtu ģimene - to atsevišķi nevar ne Labklājības ministrija, ne pašvaldības, ne biedrība,» saka J. Erts. Akcijas laikā ir plānots savākt 30 000 eiro, kas varētu palīdzēt realizēt divas idejas. Pirmā ir diennakts telefons, uz kuru vecāki jebkurā laikā varētu zvanīt, lai gūtu nepieciešamo informāciju un atbalstu. Otrs mērķis - organizēt pasākumus, kur bērni ar topošajiem vecākiem varētu iepazīties ārpus bērnunamiem, proti, lai pirmā tikšanās audžuģimenei ar bērnu nenotiktu oficiālā gaisotnē. J. Erts norādīja, ka Plecs sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm sācis darbu, lai radītu jaunu ģimenes atbalsta formu tieši pusaudžiem, jo viņiem ir mazas izredzes nonākt ģimenē no bērnunama, taču tikai ģimene ļauj bērnam izaugt pārliecinātam par sevi. Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks atzina, ka 2018. gads pierādījis to, ka «kopā varam lauzt daudzus iesīkstējušus stereotipus, un, saliekot kopā prātus un resursus, ir panākts skaidrs viedoklis - katram bērnam jāaug ģimenē».

Zane, viena no audžumammām, kura pieņēma lēmumu savā ģimenē uzņemt puisīti no bērnunama, dalījās savā pieredzē un sajūtās. Zēnam bija gads un četri mēneši. Sākumā Zanei bija uztraukums par to, kā sadzīvos abi bērni - ģimenē jau auga meitiņa. Audžubērna uzņemšanu Zanes ģimene izsvēra ļoti prātīgi, un sākumā bijusi vientulības izjūta, neziņa, tāpēc Zane uzskata, ka jaunajām audžuģimenēm ir nepieciešama palīdzība pat vienkāršākajos praktiskajos jautājumos, piemēram, piezvanot un konsultējoties.