Pēc Dziesmu svētku koncerta slimnīcā nokļuvušajam puisim bijušas iedzimtas veselības problēmas

© f64

Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā pēc svētdienas X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koncerta Daugavas stadionā nokļuvušajam pusaudzim jau bijušas iedzimtas veselības problēmas.

Kā pastāstīja Austrumu slimnīcas mediķi, 16 gadus vecajam pusaudzim karstums ir bijis viens no provocējošajiem faktoriem, kas izraisīja sirdsdarbības problēmas, jo puisim ir konstatētas arī iedzimtas veselības problēmas.

Vakar pusaudzis no Reanimācijas nodaļas ir pārvests uz Terapijas nodaļu. Pacientam būs nepieciešams veikti vēl papildus izmeklējumus, tomēr kopumā viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils un jau nedēļas beigās viņš varētu doties mājās, sacīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka vakar raidījumā "Degpunktā" izskanējusī informācija ir neprecīza, piemēram, jaunietim ir 16, nevis 14 gadi.

Skaidrojot situāciju, Bukša norādīja, ka Daugavas stadionā vienā no mediķu teltīm, kurā bija arī bērnu reanimatologs, iegriezušās meitenes, lūdzot ledu. Ārste ledu iedevusi un kopā ar meitenēm devusies ārā, un ieraudzīja šo puisi, kurš bija ēnā un pie kura gāja meitenes. Viņa pajautāja, vai ir nepieciešama palīdzība un ievedusi pusi teltī, lai pārbaudītu veselību.

Veselības stāvoklis bērnam pasliktinājies, un bija nepieciešams mākslīgās elpināšanas aparāts. Ārste izsauca mediķu brigādi, taču pa ceļam uz slimnīcu sirdsdarbību nav bijis nepieciešams atjaunot, jo tā nav apstājusies, paskaidroja Bukša.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) aģentūrai LETA pastāstīja, ka vecākiem būtu jāizvērtē bērna veselības stāvoklis pirms došanās uz šādiem pasākumiem, jo tā ir papildu slodze. Tāpat dienestā arī norādīja, ka bērniem pašiem, manot kādas veselības problēmas svētku laikā, ir nekavējoties jāvēršas pie ārsta, nevis jāgaida. Arī pie minētā puiša medicīnas darbinieks pienācis pats, nomanot, ka kaut kas nav kārtībā. Pats bērns palīdzību nav lūdzis.

Vakar raidījums "Degpunktā" informēja, ka vienam no deju svētku dalībniekiem, 14 gadus vecajam Bogdanam, karstuma un pārslodzes dēļ apstājusies sirdsdarbība.

Raidījumā vērsusies Bogdana māte, kura apliecināja, ka deju svētku laikā viņas dēls ticis aizvests uz Austrumu slimnīcu, kur zēnam konstatēta smadzeņu tūska, turklāt pa ceļam uz slimnīcu pusaudzim divas reizes ar kardiostimulatoru tika atjaunota sirdsdarbība.

"Kad mēs nonācām pēc dejas no tās "karstās pannas", Bogdanam palika slikti, un mēs viņu nosēdinājām zālītē. Tad atnāca ārsts un uzlika viņam uz galvas ledu, bet labāk nepalika. Tad tomēr atbrauca ātrie un aizveda Bogdanu uz slimnīcu," raidījumam stāstīja zēna biedri.

Kā informēja zēna māte, viņa jau ir vērsusies policijā ar iesniegumu par svētku rīkotāju bezatbildību.

Austrumu slimnīcā aģentūrai LETA norādīja, ka bērns bijis nevis 14 bet gan 16 gadus vecs.

Kā ziņots, lēmums nepārcelt X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju koncertu tika pieņemts pēc rūpīgas deju programmas analīzes un visu operatīvo dienestu viedokļu uzklausīšanas.

Skolēnu dziesmu svētku Komunikācijas darba grupas vadītāja Aiga Ozoliņa stāstīja, ka tika ļoti rūpīgi izvērtēts, vai skolēni karstuma dēļ var dejot koncertā. "Tika analizēta arī programma, cik ilgi bērni dejo uz laukuma, vai kādam kolektīvam ir jāatrodas uz laukuma vairāk nekā vienu deju pēc kārtas. Vidēji katram kolektīvam bija tikai trīs iznācieni laukumā uz deju. Tika apzinātas iespējas kolektīviem deju starplaikos atrasties ēnā un atvēsināties, vai ir pietiekami dzeramā ūdens krājumi un tamlīdzīgi," sacīja Ozoliņa.

Kā stāstīja X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, AS "Aldaris" ap plkst.15 atveda 32 papildu paletes ūdens, savukārt SIA "Rīgas piensaimnieks" atveda 70 kastes ar saldēto sulu "Jungle pop", lai bērni varētu atvēsināties. Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests no cisternām nodrošināja ūdens šaltis, kurās bērni varēja atdzesēties.

Ozoliņa uzsver, ka lēmums par deju koncerta neatcelšanu bija iesaistīti gan operatīvie dienesti - Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests, Valsts policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests -, gan organizatori. Notika konsultācija ar tautas deju kolektīvu vadītājiem, kuru kolektīvi piedalījās koncertā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics stāstīja, ka svētku laikā palīdzēts vairākiem tūkstošiem bērnu, taču šis skaitlis varētu būt bijis pat piecreiz mazāks, ja koncerti tiktu rīkoti no rītiem vai vēlāk vakarā, kad gaisa temperatūra būtu bijusi zemāka.

Svarīgākais