Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņa slimnīca vēlas ārstēt vairāk pacientu, nekā to paredz finansējums līgumā ar NVD

© Mārtiņs Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) vēlētos sniegt valsts veselības aprūpes pakalpojumus vairāk pacientiem nekā to patlaban paredz finansējums jaunajā līgumā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga.

Viņa norādīja, ka jaunais līgums ar NVD Stradiņa slimnīcas vadību nedaudz satrauc, tomēr viņa neizslēdz, ka ir kādas kļūdas finanšu aprēķinā.

Pēc Kreicbergas teiktā, finanšu deklarācijā minēts finansējuma pieaugums atalgojumam un virsstundu apmaksai, un šī summa apmierina slimnīcu, tomēr līgumā šo finansējumu slimnīcas vadītāja īsti neredz. Kreicberga uzskata, ka nav arī pamata kādās pozīcijās būt pakalpojuma samazinājumam.

Slimnīcas vadītāja sacīja, ka pirms līguma saņemšanas, tiekoties ar NVD, radās labs iespaids un likās, ka par visu panākta vienošanās, tomēr, saņemot līgumu ar NVD, tajā bija redzama cita situācija. "Ja paņem kopējo summu uz vienveidīgām procedūrām un izdala ar pacientu skaitu, summa sanāk par 30% mazāka, bet tur vēl esot 20% pielikti algām," skaidroja Kreicberga.

Viņa norādīja, ka saprot "veco un banālo teicienu, ka naudas ir tik, cik tās ir", bet tajā pašā laikā, ja līgumā norādītais finanšu apmērs ir vienīgais slimnīcai pieejamais, visticamāk, varētu sanākt, ka slimnīca aprūpē mazāku cilvēku skaitu, nekā paredzēts līgumā ar NVD.

Slimnīcas vadītāja norādīja, ka Stradiņa slimnīcā ir darbinieki, kas gatavi strādāt, turklāt viņu satrauc, ka, samazinot pakalpojumu apmēru, samazināsies arī pakalpojuma pieejamība. "Jācer, ka mums atļaus strādāt vairāk," piebilda Kreicberga, atzīmējot, ka nepieciešamības gadījumā būs jāvēršas pie jaunās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP).

Jau ziņots, ka NVD sācis pakāpeniski izsūtīt finanšu piedāvājumus ārstniecības iestādēm par plānoto valsts finansējuma apjomu šogad.

Kā aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Evija Štālberga, decembra nogalē NVD nosūtīja informatīvu e-pastu ar skaidrojumu par to, ka finanšu piedāvājumus ar plānoto valsts finansējuma apjomu NVD ārstniecības iestādēm pakāpeniski nosūta kopš 10.janvāra.