Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ATBALSTA PLECS: Īsumā par aktuālāko

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Baiba Rozentāle © F64 Photo Agency

Aktualitātes.

VEIDO CENTRU BĒRNIEM

Likvidētās Sproģu pamatskolas ēkā Neretas novada dome veidos multifunkcionālu centru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personām ar invaliditāti. Šo centru pašvaldība veidos deinstitucionalizācijas plāna ietvaros, lai attīstītu pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā. Sproģu pamatskola slēgta pirms vairāk nekā gada.

IZMAIŅAS RĪGAS DOMĒ

Par Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas jauno vadītāju ievēlēta kādreizējā veselības ministre, ārste Baiba Rozentāle. Viņa atzinusi, ka ieviesīs izmaiņas komitejas darbā, svarīgi ir satikties ar visu domē pārstāvēto spēku pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos darbus. Otrkārt, Rozentāle vēlas aktīvāk praktizēt nevalstisko organizāciju un sociālo partneru iesaisti lēmumu pieņemšanā. Viņa noteikti lūgs naudu arī sociālo darbinieku algu palielināšanai.

VESELĪBAI APDROŠINĀS?

Saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu cilvēki ar 1. un 2. grupas invaliditāti ir automātiski apdrošināti valsts veselības aprūpei, savukārt personas ar 3. grupas invaliditāti - tikai no 2021. gada. Veselības ministrijā skaidro, ka 2021. gadā persona būs apdrošināta pēc pazīmes 3. grupas invalīds neatkarīgi no apdrošināšanas priekšvēstures, proti, nekādas iemaksas par iepriekšējiem gadiem nebūs jāveic.

REHABILITĒT SISTĒMU

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība jauno valdību aicina pievērst uzmanību valsts rehabilitācijas sistēmas izveidei pārejošās darba nespējas un invaliditātes mazināšanai veselības traucējumu gadījumā. Apvienība aicina Veselības ministriju reformēt Latvijas valsts atbalstīto rehabilitācijas sistēmu. Latvijā ir labas profesionāļu sagatavošanas iestrādes, bet veids, kā valsts organizē šo pakalpojumu saņemšanu, nenodrošina ārstniecības sociālo mērķu sasniegšanu.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.