Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Eksministrs Māris Gulbis atklāj, kāpēc izslēgts no Bordāna partijas

© Raitis Plauks/ F64 Photo Agency

Līdzīgi kā vairāki citi, arī bijušais iekšlietu ministrs un valsts galvenais notārs Māris Gulbis no Bordāna vadītās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) nesen izslēgts, jo publiski paudis partijas vadībai netīkamu viedokli.

Uz jautājumu, kāpēc tika izslēgts no partijas, M. Gulbis pastāstīja: «Šobrīd JKP nav tāda, kāda tā bija tad, kad es tajā iestājos. Sākumā partijā bija ideāli, vēlme padarīt cilvēkus laimīgus, vēlme realizēt konkrētas reformas, iesaistīt procesā pēc iespējas vairāk gudru un inovatīvu cilvēku. Kas šobrīd ir noticis? Ir uzvarējusi sociopātija; cilvēki, kuriem savā laikā bijušas psiholoģiska rakstura traumas; uzvarējusi iekšējā nervozitāte. Es esmu cilvēks, kuram vienmēr ir savs viedoklis. Patīk tas kādam partijā vai nepatīk, bet mani aicināja uz diskusijām televīzijas raidījumos, ieskaitot Rīga TV24. Mani izteikumi aizvien vairāk sāka nepatikt partijas vadībai. Satversmes 100. pants man garantē vārda brīvību. Turklāt es sevi raidījumos neprezentēju kā JKP biedru. Vienā brīdī mani sāka saukt uz partijas Ētikas komisiju par to, ko es esmu teicis kādā no TV raidījumiem. Tas man atgādina kaut kādus ļoti senus padomju laikus. Taču ir vēl kāda detaļa. Partijas vadība man nezināmu iemeslu dēļ neargumentējot uzstāja, ka jāpanāk KNAB priekšnieka Jēkaba Straumes atstādināšana. Viņu vēlmēm iebildu, jo uzskatu, ka, lai atbrīvotu no amata Saeimas ieceltu amatpersonu, jābūt ļoti nopietnam un pārliecinošam iemeslam. Šobrīd tādu nesaskatu. Straumes vadītais KNAB lieliski pilda savas likumā noteiktās funkcijas.»

Taujāts par to, kādēļ vairāki no JKP izslēgtie cilvēki saistībā ar iekšpartejiskām lietām piemin vārdu «diktatūra», M. Gulbis teica: «Laiks visu saliks pa plauktiņiem. Agri vai vēlu viss noliksies savās vietās un pārliecinošam vairākumam partijas biedru atvērsies acis. Cilvēki, kuri iesaistījušies politikā, lai īstenotu ieceres, kuras ir atrunātas partijā, agri vai vēlu pamanīs, ka partijas vadība liek šķēršļus un sniedz jokainas rekomendācijas. Sāksies objektīva revolūcija, un daudzi jautājumi partijas kongresā šā gada martā tad arī izšķirsies.»

Runājot par JKP izvērsto kampaņu sociālajos tīklos pret partijas bijušo valdes locekli Ingu Gluzdu, kura pērn izstājās no partijas, M. Gulbis teica: «Varu teikt pilnīgi droši - vienai trauslai un inteliģentai sievietei pretī nostājusies viena nelīdzsvarota «bruņu mašīna», kura to tik vien dara, kā mēģina uzbraukt šai sievietei. Man pat liekas, ka katrs raujas pie stūres, lai to pirmais paveiktu. Bet Inga jau ir pretējā ceļa pusē un dodas citā virzienā. Inga Gluzda nav ne uzpirkta, ne kā citādi ietekmēta. Viņa izšķīrās vairs nestrādāt partijā un nekalpot fīreram.»

Komentējot JKP biedra, bijušā KNAB darbinieka Jura Juraša nedienas ar tiesībsargiem, politiķis pastāstīja: «Juri pazīstu aptuveni desmit gadus. Viņš ir pietiekami gudrs un viltīgs. Viņš vienmēr pratis izmantot sensitīvu informāciju pret saviem pretiniekiem. Viņš sistēmiski spēlē uz sevi un savu ģimeni. Kas attiecas uz kriminālprocesu, domāju, ka Juris ir pārspēlējies un daudz kur kļūdījies. Tagad varēs muskuļus demonstrēt tiesā. Man neizskatās, ka pret Juri uzsāktais kriminālprocess būtu politisks pasūtījums.»

Runājot par savu turpmāko nodarbošanos, M. Gulbis paskaidroja, ka darīšot to pašu, ko līdz šim - apsaimniekošot no tēva mantoto atpūtas bāzi un attīstīšot bioloģisko lauksaimniecību.

Portālā Medicine.lv par sociopātiju teikts: «Sociopātam trūkst empātijas un sapratnes. Apkārtējos viņš uztver kā palīglīdzekļus un instrumentus savu mērķu realizēšanai, savukārt sevi - kā augstāku būtni. Turklāt šāds cilvēks uzskata, ka itin viss viņam jau dabiski pienākas - viņš to ir pelnījis. Ārēji sociopāts ir šarmants un pārliecinošs. Viņš uztver cilvēku vājos punktus, prasmīgi ar tiem manipulē, atstājot patīkama cilvēka iespaidu un gūstot atzinību. Neizjūt vainas sajūtu vai kaunu par savu rīcību un tās sekām. Patoloģiski melo, bet pieķerts solās laboties un šķietami nožēlo izdarīto.»

Savukārt Housepsych.com cita starpā šis raksturojums tiek papildināts: «Vēl viena sociopātijas izpausme ir liekulība. Sociopātiem ir raksturīga impulsivitāte un paaugstināts temperaments, biežas garastāvokļa izmaiņas, negaidītu ideju pārpilnība, kā arī nespēja plānot to īstenošanu.»